Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migrationen har varit en svår nöt att knäcka för EU – i dag presenterar kommissionen ett förslag till nya migrationsregler

Från 2020
Uppdaterad 23.09.2020 07:59.
Migranter som tillbringat natten vid en väg nära Mytilene på Lesbos
Bildtext Den förödande branden i flyktinglägret Moria i grekiska Lesbos har gett migrationsfrågan ny aktualitet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots att många påtalat bristerna med EU:s nuvarande migrationspolitik har medlemsländerna tillsvidare inte lyckats enas att reformera systemet. I dag presenterar kommissionen ett nytt förslag.

Bryssel

I samband med flyktingkrisen år 2015 visade EU upp sin kluvenhet i migrationsfrågor.

Solidaritetsyttringarna med de nödlidande övergick på många håll i rädsla eller likgiltighet. I vissa delar av Europa blev asylsökande fientligt bemötta.

Krisen fick många medlemsländer att införa temporära kontroller vid sina gränser i strid med principen om fri rörlighet.

Krisen åskådliggjorde också bristerna i den så kallade Dublinförordningen som utgår från att en person som flyr till Europa ska söka skydd i det första säkra land personen kommer till.

Dublinförordningen ledde till en stor press på asylsystemen i länder som Grekland och Italien dit en stor del av migranterna anlände.

De svåra omständigheterna i inreseländerna vid Medelhavet ledde också till så kallade sekundära förflyttningar då migranter valde att åka vidare till ett annat EU-land för att istället lämna in sin asylansökan där.

En tvistefråga mellan medlemsländerna

Sedan 2016 har medlemsländerna förgäves försökt enas om en ersättande modell till Dublinförordningen. Man har också försökt sig på att omplacera drygt 100 000 migranter enligt ett beslut från 2015.

Tre länder – Tjeckien, Ungern och Polen – vägrade ändå att ta emot flyktingar, vilket ledde till att länderna fälldes i EU-domstolen i våras.

Trion spelar en nyckelroll i förhandlingarna om det nya migrationspaket som EU-kommissionen lägger fram i dag.

Enskilda länders åsikter väger tungt eftersom de besluten om att se över migrationspolitiken måste fattas enhälligt.

Diskussion om artikeln