Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare 200 grindvalar hittades strandade i Tasmanien - ett mysterium varför valarna simmar upp på sandbankar

Från 2020
Uppdaterad 23.09.2020 16:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Hundratals strandade grindvalar döda trots räddningsinsats utanför Tasmanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Australien har ytterligare 200 grindvalar hittats strandade på västkusten i Tasmanien, efter att 270 valar hittades strandsatta i måndags. Marinbiologer kan inte ännu förklara varför valarna simmar upp på land.

Marinbiologer som i måndags inledde en operation för att rädda 270 strandade grindvalar, slog på onsdag morgon larm om att ytterligare 200 valar har hittats strandade 10 kilometer från plats där man fann valarna i förrgår. De flesta av de 200 valarna var tyvärr döda, enligt myndigheterna.

– Det verkar som att de flesta av valarna är döda. De är i sådant skick att vi inte kan rädda dem beklagar Tasmaniens natuvrådschef Nic Deka som är naturvårdschef i Tasmanien.

Av de 270 grindvalar som hittades i måndags har man endast lyckats rädda omkring 25 valar. Många av dem har vänt tillbaka, vilket förbryllar marinbiologer. Åtminstone 380 valar har dött uppgav räddningsarbetare på onsdag morgon.

- Omkring 30 valar är fortfarande vid liv, men den goda nyheten är att vi har räddat 50 valar, säger Nic Deka.

En tredjedel dog

Det är fortfarande en gåta varför valarna simmar upp på stränder och sandbankar. En teori är att valarna jagar fisk men det förklarar inte varför räddade valar vänder tillbaka.

Räddningsarbetare ska under onsdagens lopp ta en närmare titt på valarna som hittades i morse. De ser optimistiskt på möjligheterna att rädda fler valar.

- Med kallare väder har vi en god chans att få bort valar från stränderna, säger marinbiologen Kris Carlyon.

Sammanlagt 470 strandade grindvalar har hittats sedan måndag på Tasmaniens västkust.
Bildtext Räddningsarbetare försöker febrilt rädda hundratals strandade grindvalar i Tasmanien.
Bild: / All Over Press

Naturvårdschefen Nic Deka vill också se optimistiskt på läget.

- Den goda nyheten är att en majoritet av valarna som har räddats ännu är vid liv och att de simmar på djupare vatten. De flesta har inte vänt tillbaka, säger Deka.

Lämnar kropparna där de ligger

Sammanlagt 470 valar har alltså hittats strandsatta på tre dagar. Det är ett nytt rekord i Tasmanien där det inte är ovanligt att valar hittas på stränder och sandbankar.

- Det här är den största masstrandningen som vi någonsin har registrerat, säger marinbiologen Kris Carlyon.

Tasmanien är den enda platsen i Australien där valar ofta simmar upp på land, även om det ibland händer även i andra delstater.

I Nya Zeeland hittade man för tre år sedan över 600 grindvalar som hade strandsatts på Sydön.

Räddningsarbetarna överväger nu vad man skall göra med valarna som inte kan räddas. Det är sannolikt att man låter kropparna ligga där de är för att låta naturen ha sin gång.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln