Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrottsgalan ska arrangeras och årets idrottare ska väljas helt som normalt: ”Idrotten har inte försvunnit någonstans”

Från 2020
Teemu Pukki firar med Årets idrottare-pokalen.
Bildtext Teemu Pukki valdes till Årets idrottare då galan arrangerades senast.
Bild: Tomi Hänninen

Coronaviruset satte stopp för alla internationella stortävlingar i år – men det ska inte hindra Idrottsgalans arrangörer från att ställa till med fest för den inhemska idrotten ändå. De stora prisen ska också delas ut.

Ännu i februari talades det om att året 2020 skulle vara ett idrottens superår. Finland skulle göra debut i herr-EM i fotboll och sommar-OS i Tokyo skulle följas av friidrotts-EM.

Men coronaviruspandemin satte stopp för allt. Även en stor del av den inhemska idrotten tryckte på pausknappen för några månader.

Men det ska inte vara en orsak till att inte välja årets idrottare, intygar nu arrangörerna för Idrottsgalan. Festen ska nämligen bli av – precis som planerat.

– Varje idrottsår förtjänar sin stund i rampljuset, säger generalsekreterare Riia Martinoja till Yle Urheilu.

– Visst har det varit ett idrottsfritt år på så sätt att det inte arrangerats stora internationella mästerskap. Men inte har idrotten eller idrottarna försvunnit någonstans, tillägger hon.

I värsta fall får inga gäster vara på plats

Det är ingen hemlighet att det framför allt är framgång i stortävlingar som brukar väga tungt då årets idrottare ska koras. Då sådana inte arrangerades kommer det alltså att bli svårare att få fram en vinnare än tidigare år.

– I år kommer valet i stället att spegla hur det såg ut i idrottsvärlden just det här året. Det går till historien som ett lite annorlunda år. I mitt tycke har det också ett värde, säger Martinoja.

Utöver årets idrottare ska också årets tränare, årets lag och årets unga idrottare premieras som normalt.

– Kandidatlistan kommer antagligen att vara lite kortare än den annars skulle vara, medger Kari Linna, ordförande för Sportjournalistförbundet, som vaskar fram segraren i kategorierna.

Bild på Idrottsgalan 2020.
Bildtext Så här såg det ut på Idrottsgalan i år.
Bild: Tomi Hänninen

Idrottsgalan kommer att arrangeras den 14 januari 2021. Var galan äger rum klarnar ”förhoppningsvis” i november.

– Ifall coronaläget är riktigt dåligt så är ett alternativ att inte ha gäster på plats alls utan endast sända i tv, säger Martinoja och tillägger att endast kandidaterna, prisutdelarna, artisterna och sändningsteamet skulle vara på plats i så fall.

Yle sänder Idrottsgalan i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln