Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den ikoniska filmskurken sjuksköterskan Ratched från filmklassikern "Gökboet" gör comeback i ny tv-serie

Från 2020
På bilden syns skådespelaren Sarah Paulson iklädd en turkos sjuksköterskeuniform från 1950-talet.
Bildtext Sarah Paulson har man tidigare kunnat se bland annat i tv-serien "Mrs. America".
Bild: NETFLIX © 2020

Syster Ratched är tillbaka. Rollen som den despotiska sjuksköterskan Mildred Ratched i Gökboet gav Louise Fletcher en Oscar. Nu tar Sarah Paulson över stafettpinnen i tv-serien Ratched, som en yngre version av den ikoniska karaktären.

Dårhusdiktatorn Mildred Ratched – en av filmhistoriens mest oförglömliga skurkar. Med mild stämma och hårda nypor dominerade och manipulerade hon mentalpatienterna i filmklassikern Gökboet (1975).

Nu gör hon comeback, i den nya tv-serien Ratched, där en ung Mildred söker jobb på ett mentalsjukhus i efterkrigstidens Kalifornien. Med sig har hon ett tungt bagage av mörka hemligheter.

Bakom Ratched står Ryan Murphy, känd för sin blandning av kitsch och kolmörker i serier som Nip/Tuck och American horror story.

På bilden syns skådespelaren Sarah Paulson i rollen som Mildred Ratched. Hon är iklädd 1950-tals kläder och sitter på en soffa ensam i ett rum.
Bildtext Sarah Paulson.
Bild: NETFLIX © 2020

Titelrollen spelas av Sarah Paulson och när vi pratar via videochatt berättar hon om skräcken inför att ta sig an en rollfigur som det amerikanska filminstitutet har placerat på topp fem bland tidernas bästa filmskurkar.

Hitta det mänskliga

– Förlagan är ju minst sagt respektingivande, och det var jätteläskigt. Men jag var intresserad av att hitta det mänskliga i en karaktär som vi tänker på som helt igenom ond. Och det finns inget mer intressant att titta på än hur en person blir till, säger Sarah Paulson.

Mentalsjukhuset som en mardrömslik plats är återkommande inom film och tv, från stumfilmer som Doktor Caligaris kabinett, fram till vår tids skräckberättelser.

När jag frågar Sarah Paulson hur hon ser på mentalsjukhuset som spelplats för drama svarar hon med en motfråga.

– Känner du aldrig att du kan vara ett enda beslut från att hamna på ett sånt här ställe? Ibland känns greppet som vi har kring vårt förstånd ganska skört, och därför blir den här miljön fascinerande – eftersom det känns möjligt, och otroligt skrämmande, att vi alla kan berövas våra rättigheter och spärras in på institution, säger hon.

På bilden syns skådespelarna Sarah Paulson och Alice Englert iklädda sjuksköterskeuniformer från 1950-talet. De står och tittar på varandra och i bakgrunden syns en pampig salong.
Bildtext Sarah Paulson som Mildred Ratched och Alice Englert som sjuksköterskan Dolly.
Bild: SAEED ADYANI/NETFLIX © 2020

Kärlekens mysterium

Men det finns också plats för kärlek i berättelsen om Mildred Ratched. När guvernörens pressekreterare Gwendolyn Briggs anländer till sjukhuset uppstår känslor i Mildred som hon inte riktigt förstår.

Hon, som har levt ett liv i marginalerna, känner inte igen lyckan när hon möter den.

– Kärleken är ett mysterium för Mildred, hon är en fruktansvärt ensam person. Relationen med Gwendolyn är väldigt skrämmande för henne, men den ger oss som publik en chans att se bakom hennes självsäkra fasad. säger Sarah Paulson.

Gwendolyn spelas av Cynthia Nixon, känd som Miranda i långköraren Sex & the city.

Hon och Sarah Paulson är nära vänner, och när jag pratar med Cynthia Nixon frågar jag hur det var att spela förälskad i någon som man känner så väl – var det avspänt eller pinsamt?

– Både och! Vi känner varandra och litar på varandra, men att kyssa sin kompis – det är ju bara konstigt, säger Cynthia Nixon och skrattar.

På bilden syns Cynthia Nixon iklädd kläder tidstypiska för 1950-talet; en svart hatt och beige kostym. Hon står utomhus och bakom henne syns en gräsmatta där en mörk bil stå parkerad.
Bildtext Cynthia Nixon spelar karaktären Gwendolyn.
Bild: NETFLIX © 2020

Otäckt färgsprakande

Nixon har nyligen återvänt till skådespelaryrket efter en tid som politisk aktivist på heltid. Hon ställde upp i New Yorks guvernörsval 2018 men förlorade mot Andrew Cuomo i demokraternas primärval.

Hon ser likheter mellan den färgstarka men mardrömsmullrande bild av efterkrigstidens USA som skildras i Ratched, och president Trumps retorik om fornstora dagar.

– Serien är kuslig men också färgsprakande, och det gör den faktiskt ännu otäckare. 50-talet såg käckt och optimistiskt ut, men det var mycket hemskt som pågick under ytan. Det är detta Trump vill ta oss tillbaka till, en tid då en viss grupp människor hade det bra samtidigt som det var fruktansvärt för dem som avvek från normen, säger Cynthia Nixon.

Alla de åtta avsnitten av ”Ratched” finns att se på Netflix.

Diskussion om artikeln