Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj utskriven från sjukhuset i Berlin: ''Kan bli helt återställd''

Från 2020
Uppdaterad 23.09.2020 15:48.
Aleksej Navalnyj går i trappan med ljusblåa plasthandskar på händerna.
Bildtext Förra veckan meddelade Navalnyj att han nu kan gå.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vårdas inte längre på sjukhus, uppger sjukhuset Charité i Berlin. Han har vårdats där i 32 dagar. Av dem har han vårdats i 24 dagar på intensiven.

Hans tillstånd har förbättrats så till den grad att han kunde skrivas ut från sjukhuset i går, tisdag. Han kommer ändå stanna kvar i Tyskland för rehabilitering.

– På basis av patientens framsteg och nuvarande tillstånd tror de som vårdat honom att han kan bli helt återställd, skriver sjukhuset.

Enligt sjukhuset är det ändå för tidigt att veta hur nervgiftet påverkat Navalnyj på lång sikt.

Han hölls i en konstgjord koma till en början, ur vilken han väcktes den 7 september, och den 15.9 meddelade han att han kan andas själv. I lördags publicerade han en bild där han går.

Kreml: Navalnyj är välkommen tillbaka

Navalnyj förgiftades i Ryssland den 20 augusti, varefter han senare flögs sedan till Berlin i Tyskland för vård.

Tyska laboratorieprov visar att han förgiftades av det ryska nervgiftet Novitjok, något som också bland annat svenska labbprov bestyrker.

Ryssland har nekat till anklagelserna om att ha ett finger med i spelet, och efter budet om att Navalnyj skrivits ut från sjukhuset sa Kremls talesperson Dmirtri Peskov att Navalnyj är välkommen tillbaka till Ryssland - precis som vilken rysk medborgare som helst.

Sociala medier för rehabilitering

Navalnyj berättar i ett Instagraminlägg att hans rehabilitering kommer bestå av bland annat daglig fysioterapi och balansövningar.

Fortfarande har han svårigheter med att skriva för hand, och han kan till exempel inte kasta boll med sin vänsterhand.

Navalnyj tackar läkarna för deras otroliga arbete. Han säger sig ha blivit glad över att hans neuropsykolog rekommenderade att han läser, skriver på sociala medier och spelar videospel för att främja rehabiliteringen.

Artikeln kompletterades 23.9 klockan 15.47 med Kremls kommentar och information om Navalnyjs rehabilitering.