Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus president Lukasjenko svors in för en sjätte mandatperiod under plötslig installationsceremoni

Från 2020
Aleksandr Lukasjenko segrade i presidentvalet 11.10.2015.
Bildtext Lukasjenko har lett Belarus i 26 år.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Belarus mångåriga president Aleksandr Lukasjenko har svurits in för en sjätte mandatperiod i en hemlig ceremoni under onsdagen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta.

Ceremonin - som vanligtvis brukar vara ett stort statligt evenemang i Belarus - kommer efter att Lukasjenko utropade sig till vinnare i det kontroversiella presidentvalet den 9 augusti.

Installeringen ordnades på presidentens palats i Belarus huvudstad Minsk, och ett par hundra högtuppsatta statliga tjänstemän deltog.

Under förmiddagen sågs en konvoj i Minsk, vilken antogs hänga ihop med installationen. Också stadens gator var avstängda för trafik.

Sex veckor av protester

Oppositionen var snabb att reagera, och sa strax efter ceremonin att men inte erkänner Lukasjenkos valvinst och att man kräver ett nytt val. Dessutom uppmanade man till civil olydnad.

Oppositionen anklagar Lukasjenko för omfattande valfusk, efter att han hävdat att han fått 80 procent av rösterna.

Protester mot president Lukasjenko har pågått i sex veckor, där demonstranterna bland annat kräver nyval och att Lukasjenko avgår.

Bland annat Europeiska Unionen har meddelat att man inte erkänner valresultatet och unionen förbereder sanktioner mot Belarus.

Lukasjenko har lett Belarus sedan år 1994, alltså i 26 år.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln