Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Markus Helander har tagit in eliten av åländska musiker för projektet Ål Stars

Från 2020
Markus Helander mot vit bakgrund.
Bildtext Markus Helander & Co utmanar på Vegatoppen med låten Ål Stars
Bild: Privat.

Det är en grupp bekanta musiker i en ny uppsättning som tar sig an den finlandssvenska musiklistan denna vecka. Markus Helander fick en idé och blev upphovsmakare till projektet Ål Stars. Nu utmanar Markus Helander & Co Vegatoppen med låten Ål Stars.

Markus Helander berättar om Ål Stars projektet

Programmet är inte längre tillgängligt

Ål Stars är ett projekt bestående av ett stort antal åländska förmågor. Projektledaren Markus Helander berättar att målet med projektet är att samla så många åländska musiker och band som möjligt för en enda kväll.

Tanken är att de i slutet av november ska äntra Alandicas stora scen för en kväll och en föreställning med bred underhållning serverad.

– Det gör vi för att förgylla tillvaron för alla kulturtörstande, förklarar Helander.

Det här är Markus Helander & Co

Fullt fokus på projektet

Markus Helander är utbildad musiklärare från Sibeliusakademin. Efter examineringen har han hunnit bo sex år i USA, jobba på Svenska Teatern och fungera som musiklärare i Stockholm.

– Men det slutade jag med nu till hösten så att ja skulle kunna fokusera på det här projektet.

Idén till projektet fick han för ungefär ett år sen. Han fick ett bidrag av Ålands kulturdelegation och bestämde sig för att genomföra projektet.

– Egentligen är vi två som jobbar med det här. Jag har fått titeln projektledare, men sen har vi också Svenna Granit som har titeln produktionsledare. Han sköter mycket administrativa uppgifter och jag fokuserar mer på musiken.

En del av intäkterna går till välgörenhet

Projektet är dessutom ett samarbete med radiokanalen Steel Fm.

– De har ett program som heter Steel Fm-hjälpen, som kommer igång efter konserten och under december samlar de in pengar till välgörande ändamål, främst på Åland.

Helander berättar att 20 % av vinsten kommer att gå oavkortat till dem.

Själva konserten i november kommer att bjuda på ungefär två timmar musik.

Bland artisterna och banden kan nämnas bland andra Ulvens Döttrar, Green Fish, Poporkestern Åland, Quasimondo, Peter Hägerstrands band, Qurres Jazzorkester.

Dessutom kommer man kunna se gästande solister som Tony Wikström, Carola Larsson, Johanna Evenson, Nicklas Lantz, Fredrik Erlandsson.

Bild på alla artister som tillhör Ål Stars.
Bildtext Under konserten Ål Stars kommer man kunna se många olika åländska artister.
Bild: Privat.

Utmanar på Vegatoppen

Marcus Helander & Co utmanar nu på Vegatoppen med låten Ål stars. Låten är skriven av Kristian Karlå och Helander, men de har haft hjälp av en hel hög med olika personer som jobbat på låten.

– Texten var svår att skriva. Jag ville att den inte skulle vara specifik för det här tillfället, utan att alla musiker och artister som verkar på Åland skulle känna sig delaktiga i Ål Stars.

– Den handlar egentligen om stämningen som en musiker kan känna på scenen.

Andrea Sandberg är solist på låten.

Helander och många andra har jobbat hårt med projektet Ål Stars och hoppas på en eventuell fortsättning.

– Det skulle vara väldigt trevligt. Nu ser vi ju att det inte är någon omöjlighet om man jobbar mycket. Jag tror på det här och jag vet att det finns planer på liknande upplägg här på Åland, inte under namnet Ål Stars men de får gärna använda det om de vill.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på denna sida.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln