Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Nu kan du lyssna på årets MGP-låtar!

Från 2020
Uppdaterad 28.09.2020 08:07.
All medverkande i MGP 2020
Bildtext Årets artister, dansare och programledare är redo för MGP lördagen den 10 oktober!
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

MGP-finalen sänds direkt från Yles tv-studio i Helsingfors lördagen den 10 oktober kl. 18 och kan ses i Yle Fem och på Yle Arenan.

Här är låtarna!

Gallringen av de tio finalisterna gjordes under våren. Sedan dess har de varit tillsammans på ett läger och övat hemma en hel del. Nu har artisterna sjungit in sina låtar i en musikstudio och de släpps idag på Yle Arenan, som CD-skiva och i de flesta digitala musikkanaler. Hitta din favorit här!

Årets artister står inför en annorlunda sits än den vi är vana vid. Nu gäller det att hitta närvaron och gnistan trots att uppträdandet framförs enbart inför medtävlanden och tv-kamerorna i studion.

Ingen publik i år

I år är det inte möjligt att komma som publik, varken till genrep eller final. Eftersom artisterna och dansarna redan är många och kommer från olika håll i svenskfinland, har man valt att sätta säkerheten först. Coronaepidemin medför många restriktioner och det här beslutet kändes säkrast för alla inblandade.

Förutom artister och dansare är endast deras närmaste familjemedlemmar inbjudna till tv-huset i Helsingfors. De följer alla säkerhetsföreskrifter och sitter i ett annat utrymme än det där själva tv-showen hålls. Ett annorlunda år alltså!

Programledarna i MGP 2020 Jontti och Märta
Bildtext Programledare för MGP i år är Jonathan "Jontti" Granbacka och Märta Westerlund.
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

Artistintervjuer

Under Camp MGP, som hölls i augusti, fick artisterna lära känna varandra och öva på sina låtar och sitt scenframträdande. De fick också träffa MGPs programledare Jontti Granbacka och Märta Westerlund. Här blir artisterna intervjuade av dem.

Var med och avgör årets vinnare!

Trots en final utan publik, hoppas vi att publiken hemma tar del av den fina MGP-showen via Yle Arenan på webben eller tv-kanalen Yle Fem och kommer ihåg att rösta på favoriten under finalsändningen lördagen den 10 oktober kl. 18. Hälften av makten ligger hos tittarna, hälften hos juryn på plats.

Vinsten i MGP 2020

För den som vinner blir det ett intressant år. Tillsammans med musikproducent Erik Nyholm jobbar man fram en ny låt. Hela den processen filmas och vi kan se den i en dokumentär på våren 2021 och det hela kulminerar i en musikvideo. Artisten får också uppträda på olika evenemang som ordnas.

Redan nu kan du komma in i MGP-bubblan!

Det händer på MGPs Instagramkonto @ylemgp redan nu. Här hittar du det senaste kring MGP, bakom kulisserna. Kontot gästas med jämna mellanrum av bl.a. av fjolårsartisten Ida MM. Ida är en riktig expert då det kommer till MGP. Flera tävlingar utlovas där man kan vinna årets CD-skiva eller andra MGP-prylar.

Årets MGP-låtar ges ut på skiva

Låtarna ges ut på skiva av Finlands svenska ungdomsförbund, FSU och kan beställas här. Låtarna finns också tillgängliga på de flesta digitala musiktjänsterna.

Det här är MGP

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

MGP ordnas i år för fjortonde gången och har hjälpt ett 100-tal unga musikaliska förmågor på sina första steg mot en möjlig musikkarriär.

Du hittar MGP här:
MGP på Yle Arenan
Instagram @ylemgp
Facebook MGP Melodi Grand Prix - YLE
Vi finns ockå på TikTok @ylemgp