Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Munskydd stark rekommendation när Vasa sport har hemmapremiär i nyrenoverad ishall

Från 2020
Simon Suoranta i Vasa Sport.
Bildtext Simon Suoranta tar plats på isen i den nyrenoverade ishallen den 10 oktober.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Publiken kommer att mötas av en helt superfin arena, säger Vasa sports vd Tomas Kurtén som trots allt vågar se försiktigt positivt på säsongen.

I och med att folksamlingar begränsas också i oktober kan man köra på de planer man redan har haft inom Vasa sport.

Ungefär halva ishallens publikmängd tar man emot när det är dags för hemmapremiär 10 oktober.

– Eftersom läget är som det är måste väl alla försöka jobba ännu mer med att göra det så tryggt och säkert som möjligt, säger Vasa sports vd Tomas Kurtén.

Det är mycket att tänka på när det gäller en hockeymatch. Dels är det lagen och domarens trygghet, och sedan förstås publiken.

– Det är sådant som hur vi tar in folk till matcherna, hur vi ber folk komma till matcherna och hur vi sköter köandet utanför och inne i arenan.

Kurtén påpekar att alla specialarrangemang kräver extra personal, som kan hjälpa till och se till att allt går rätt till.

– Personligen hoppas jag verkligen att folk tar till sig rådet om munskydd.

Redan nära smärtgränsen

På ligamatcher kommer man att kunna fylla ishallen till hälften med publik. Åskådarnivån kommer att ligga på runt 50 procent i hela landet, berättar Kurtén.

Den nyrenoverade hallen gör att det handlar om runt 2500-3000 personer som kan få se Sport spela.

– Det är ganska nära smärtgränsen för vad vi klarar ekonomiskt, säger Kurtén.

Han menar att klubben försöker leva i nuet, och med de regelverk som gäller för tillfället, är det svårt att veta hur det ser ut senare under säsongen.

Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport, står leendes intill ishallen i Vasa som renoveras. En grävmaskin syns i bakgrunden.
Bildtext Tomas Kurtén var glad när ishallsrenoveringen kom igång. Nu kan man öppna för hemmapubliken med nyrenoverade utrymmen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

I våras samarbetsförhandlade klubben vilket resulterade i permitteringar och sänkta löner. Det här hoppas Kurtén förstås kunna undvika nu.

– Om reglerna stramas åt så betyder det att epedemiläget ser annorlunda ut i Finland än vad det gör i dag, och är det så, ja då behövs det förstås sparåtgärder. Men sparåtgärderna kan vara många i ett lag, lönekostnader är en sak, men det finns också mycket annat att spara in på.

– Ambitionerna måste vara att vi på sikt får spela klart säsongen, men det är klart att det kan komma tuffa månader som gör att vi får skjuta fram kostnaderna till månader när vi sedan har en större omsättning, säger Kurtén.

Vågar hoppas

Att risken för att smittas av coronaviruset är högre inomhus vet vi, och dessutom ökar risken med tiden, med större folksamlingar och om man utövar sport eller till exempel sjunger. För en ishockeymatch lyckas man alltså bocka av alla fyra punkter som ökar risken.

– Nu måste vi förstås följa de instruktioner vi får av läkarkåren, säger Tomas Kurtén.

Han säger att man inte kommer att kräva att publiken har munskydd, men att det förordas.

– Man kan dämpa riskerna betydligt med munskydd, så det rekommenderar vi starkt.

Kurtén medger att det är tufft för sporten, precis som för många andra branscher just nu. Men samtidigt är han positiv.

– Trots allt får vi fortfarande en ny fin arena vilket är en fin grej för Vasa och hela regionen.

– Förstås skulle det vara lättare om vi inte hade en coronasituation i hela världen men så är läget nu och vi får göra det bästa av saken. Jag ser med tillförsikt på situationen.

Diskussion om artikeln