Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Le Monde: Putin misstänker att Navalnyj förgiftade sig själv

Från 2020
Vladimir Putin talar.
Bildtext Putin nekar fortsättningsvis till anklagelserna kring fallet Navalnyj.

I ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron antyder Vladimir Putin att Aleksej Navalnyj kan ha förgiftat sig själv. Det här enligt uppgifter i dagstidningen Le Monde.

Anonyma källor inom det franska presidentkansliet har läckt ut vissa uppgifter från det telefonsamtal president Emmanuel Macron höll med sin kollega Vladmir Putin den 14 september.

Enligt dagstidningen Le Monde uttryckte Macron sin oro över den ”kriminella handling” som Aleksej Navalnyj hade utsatts för när han förgiftades i Sibirien den 20 augusti.

Till svar uttryckte sig Putin både föraktfullt och nedsättande om den ryska oppositionsledaren.

Enligt uppgifterna förnekade Putin alla anklagelser om ett brott.

Istället talade han om Navalnyj som en ”simpel bråkstake på internet som också tidigare har simulerat diverse sjukdomar”. Enligt tidningens uppgifter uteslöt inte Putin att Navalnyj kan ha tagit giftet själv.

Putin menade också att det arbete mot korruption som Navalnyjs fond gör det senaste decenniet egentligen bara är ett sätt att idka utpressning mot ryska politiker och tjänstemän.

Ironiskt svar från Navalnyj

Navalnyjs svar på Putins anklagelser lät inte vänta på sig. Repliken var en ironisk text som han lät publicera på sociala medier.

Enligt Navalnyj hade Putin lyckats kläcka en ”lysande version” som förtjänar största möjliga uppmärksamhet.

- Jag kokade ihop nervgiftet i mitt kök, skriver Navalnyj. Drack det hela i smyg från vattenflaskan på flyget och föll i koma. Min listiga plan gick ut på att dö på sjukhuset i Omsk för att sen föras till stadens bårhus där man skulle ha konstaterat att jag dog ”på grund av att han levt tillräckligt länge”.

– Men Putin var smartare än jag, fortsätter han. Istället låg jag, idiotiskt nog, i koma i 18 dagar utan att nå mina mål. Provokationen misslyckades!

Efter 32 dagar på ett sjukhus i Berlin kunde Navalnyj idag skrivas ut.

Macron vägrar släppa fallet

Frankrikes president Emmanuel Macron fortsätter att pressa Ryssland i Navalnyj-fallet. När han igår talade till FN:s generalförsamling krävde han ”snabba och klara” svar från Moskva.

– Vi kan inte tolerera att kemiska vapen används, sa han. Inte i Europa, inte i Syrien och inte i Ryssland.

Tyska, franska och svenska laboratorium har konstaterat att Navalnyj förgiftades med ett militärt nervgift.

Moskva har hittills vägrat inleda en brottsundersökning om fallet eftersom man anser att inget brott har skett. Helt i linje med president Putins övertygelse.

Senast idag upprepade Rysslands ambassadör i Tyskland att man först måste få tillgång till de europeiska laboratorieresultaten.

– Vår lagstiftning tillåter inte att vi inleder en brottsundersökning utan bevismaterial, påstod ambassadören i en intervju för tyska Berliner Zeitung.