Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby Energi höjer priser som sänktes under vårens coronakris

Från 2020
Kraftledningar i luften.
Bildtext Vad gäller elöverföringspriserna motiverar bolaget höjningen med att man behöver investera i elnätet.
Bild: Ari Haimakainen / Yle

I november höjer Karleby Energinät sina elöverföringspriser och Karleby Energi energiavgiften för fjärrvärme. Stormen Aila gjorde sitt till och nu behövs investeringar i säkrare elleveranser, uppger bolaget.

Elöverföringens energiavgifter och grundavgifter höjs i alla produktgrupper. Höjningen av överföringspriset är i genomsnitt 8 procent. För ett eluppvärmt egnahemsboende beräknas höjningen till omkring 7 euro i månaden.

Samtidigt höjs energiavgiften för fjärrvärme cirka fem procent eller 3,72 euro per megawattimme i centrala Karleby. Den prishöjningen beror enligt ett pressmeddelande från bolaget bland annat på att bränslekostnaderna har ökat.

Stormen Aila visade att investeringar behövs

Vad gäller elöverföringspriserna motiverar bolaget höjningen med att man behöver investera i elnätet, så att leveranssäkerheten ökar.

Elmarknadslagen förutsätter den här typen av investeringar och investeringsbehovet för Karleby Energi uppgår årligen till mellan 3 och 4 miljoner euro.

- Stormen Aila visade på ett krasst sätt hur viktigt det är att bygga ut ett elnät som är vädersäkert, säger Mikko Rintamäki som är vd för Karleby Energi.

Också det oväntade felet på elkabeln till ön Tankar kostar bolaget. Samtidigt har elöverföringen som helhet minskat på grund av coronapandemin. Bolaget fattade i våras beslutet att vänta med prishöjningen och sänkte istället tillfälligt överföringspriserna.