Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Borgmästare Vapaavuori läxade upp studerande och unga vuxna: "Om ni inte är försiktiga är det möjligt att någon stänger barerna"

Från 2020
Pormestari Jan Vapaavuori.
Bildtext Borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori (Saml), målade upp dystra hotbilder under onsdagens informationssändning.
Bild: Matti Myller / Yle

Borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori (Saml), läxade upp studerande och unga vuxna under sin informationssändning på Helsingforskanalen på onsdagen. Han sade att antalet smittade av coronaviruset har ökat och pekade ut nattklubbar och barer. Om ni inte är försiktiga är det möjligt att barerna stängs, vilket leder till konkurser och arbetslöshet, hotade Vapaavuori.

Under den senaste veckan har antalet smittade av coronavirus i Helsingfors varit 124. I medeltal betyder det 17 per dag.

- Antalet som har smittats har mer än fördubblats i jämförelse med veckan innan, sade Vapaavuori.

Ingen vårdas ändå just nu på intensiven för corona.

Under de senaste 14 dagarna är antalet smittade 27 per 100 000 invånare i Helsingfors. Antalet överskrider den karantänsgräns som Finland satt upp för andra länder.

Just nu råder nämligen fri inresa utan påbud om karantän från länder som har registrerat högst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Vore Helsingfors ett eget land skulle resenärer från Helsingfors med andra ord tvingas i karantän.

"Vi måste ta i bruk kraftigare begränsningar om ni inte är försiktiga"

Enligt borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) härstammar en stor del av coronafallen från studentfester och nattlivet.

- Även om det funnits strikta restriktioner under studentevenemangen har människor slappnat av under efterfesten i baren.

Han läxade därefter upp studerande med att hota med påföljder om de inte följer rekommendationerna för att förhindra att coronaviruset sprids.

- Jag vill understryka för studerande och unga vuxna att vi måste ta i bruk kraftigare begränsningar om ni inte är försiktiga. Det går också att uttrycka det så att om ni inte är försiktiga är det möjligt att någon stänger barerna.

"Leder till arbetslöshet som skapar ekonomiska problem och annan oro"

Det är inte Vapaavuori som bestämmer om barer och nattklubbar i Helsingfors är öppna eller inte, men han lyfte upp en möjlig stängning flera gånger.

- Om inte rekommendationerna i nattlivet följs blir flera sjuka och det kan drabba äldre, som är svagare än de unga.

- Det kan i sin tur leda till att myndigheterna stänger nattklubbarna, som i sin tur leder till att personalen permitteras och företag går i konkurs. Det leder till arbetslöshet som skapar ekonomiska problem och annan oro, sade Vapaavuori.

Vapaavuori drog därefter en parallell till 1990-talets lågkonjunktur, där ekonomiska problem ledde till sociala problem.

- Att bara skärpa begränsningarna är inte det bästa alternativet. Vi bör samtidigt bekämpa de hälsomässiga, sociala och ekonomiska följderna.