Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby stad förlorade virke värt tiotusentals euro i stormen Aila

Från 2020
En tall som ligger över elledningar och väg.
Bildtext Aila blir kostsam för Karleby stad.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Exakt hur mycket stormen Aila har kostat Karleby stad vet man inte ännu. Det ser ändå ut som om stormen blev minst lika förödande som nyårsstormen Aapeli.

Skadorna tycks vara koncentrerade till mycket mindre områden än normalt under stormar, berättar skogsbruksingenjör Ahti Räinä. Ändå har man ännu inte kunnat göra några exakta beräkningar kring de ekonomiska förlusterna.

- Hittills har vi haft fullt upp med att försöka få en överblick av läget, säger Räinä.

De värst drabbade områdena känner man nu till och telefonen ringer inte längre stup i kvarten. Ändå kommer det att ta tid före man har hela bilden färdig för sig.

Uppemot 2000 kubikmeter skog

Enligt Ahti Räinä visar stadens beräkningar såhär långt att stormen fällde uppemot 2 000 kubikmeter skog. Beräknat enligt ett kubikmeterpris på 40 euro skulle det alltså handla om förluster på 80 000 euro.

Värst slog stormen till mot områden med många fritidsbostäder, som Krekilä, Honkaluoto och Trullevi.

Eftersom skadorna i de här områdena är så omfattande tar det tid att röja upp, berättar Räinä.

- I måndags startade vi jobbet med en skogsmaskin i Honkaluoto och ett dygn senare hade den hunnit röja upp på en hektar mark. Bara på det området fick vi ihopsamlat 200 kubikmeter.

Arbetet kommer att fortgå i många veckor, allt kan inte heller göras med maskin.

- Vi är nog i början av november före vi fått merparten gjort, tror Räinä.

Staden hoppas att invånarna visar tålamod vad gäller enstaka vindfällen. Man prioriterar enligt vad som anses mest brådskande.

- Det kan hända att något vindfälle får ligga på tomtgränsen i flera veckor före vi dyker upp, men det beror bara på att vi har mer bråttom någon annanstans.

Stormen Aapeli, som slog till på nyårsdagen för snart två år sedan, åstadkom omkring lika stora skador i Karleby. Aila är ändå den värsta storm som drabbat staden under denna årstid.

Artikeln är en översättning av Aila-myrskystä Kokkolan metsille arviolta 80 000 euron tuhot av Sari Vähäsarja. Översatt av Moa Mattfolk.

Diskussion om artikeln