Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bussbolagen slåss om eleverna - hård konkurrens i branschen leder till att flera bolag kör exakt samma rutt exakt samma tid

Från 2020
Kennet Svanbäck
Bildtext Kennet Svanbäck, vd på Ingves & Svanbäck.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Efter coronavåren då bussbolagen i princip blev helt utan inkomster verkar kampen om rutter och skolelever ha hårdnat. Det har till exempel visat sig i Pedersöre. Där kör två olika bussbolag exakt samma linjer varje skolmorgon.

I höst valde bussbolaget Ingves och Svanbäck att köra linjetrafik i Esse och Kållby där bolaget Sjönejdens linje också kör linjetrafik.

Enligt vd Kennet Svanbäck på Ingves och Svanbäck är konkurrensen hård och bussbolagen för en kamp för överlevnad.

- Vår bransch går en hård utslagstävling nu och då blir det hårt för alla, säger Svanbäck.

Var tanken då ni beslöt att fortsätta med bussar på samma rutter och tider att tränga undan det andra bussbolaget?

- Det är klart det är hård konkurrens. Alla kämpar för överlevnad så ja annars skulle det inte vara konkurrens, säger Svanbäck.

Samtidigt påpekar han att det inte finns någon dramatik i situationen. Bussar från flera olika bolag har kört ungefär samma rutter också tidigare och på marknadsmässiga linjer råder fri konkurrens.

Pedersöre ogillar läget

På Pedersöre kommun befarar man ändå att situationen på sikt kan leda till att Ingves och Svanbäck i praktiken blir enda bussbolaget kvar och i och med det kan höja priset.

- Vi tycker inte om det. Det är inte bra med monopolställning. Om de är ensamma på marknaden kan de göra som de vill och höja priserna, säger kanslichef Carina Wärn på Pedersöre kommmun.

Wärn bedömer att Ingves och Svanbäck visste exakt vad de gjorde då de i höst valde att trafikera marknadsmässigt på det aktuella området trots att de i våras sade upp alla marknadsmässiga rutter i kommunen.

Pedersören kunnan kunnantalon julkisivu.
Bildtext Pedersöre kommun gillar inte läget.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Tror du de ville tränga undan det andra bussbolaget?

- Det ser ut så. Och jag förstår dem, i dessa tider kämpar båda bolagen för sin framtid. Vi vet att de inte hade några inkomster under coronastängningen så det är säkert det som påverkar nu, att de försöker med alla medel.

Wärn påpekar att det naturligtvis är helt fritt fram för vilket bussbolag som helst att konkurrera på marknadsmässiga rutter och inget som kommunen ska eller kan lägga sig i desto mer.

Blev kaotiskt för skolbarnen

Pedersöre kommun valde ändå att göra något åt situationen eftersom det blev osäkert för skolbarnen, enligt Wärn.

- Vi upplevde att det blir farligt på busshållsplatsera då eleverna inte vet vilken buss de ska välja och kanske springer lite hit och dit. Och busshållplatserna är inte heller dimensionerade för två bussar som kommer samtidigt. Det blev helt enkelt kaos.

Kommunen beslöt då att upphandla biljettprisen. Pedersöre utgick från en tariff som NTM-centralen använder och de två konkurrerande bolagen fick ge så mycket rabatt de ville från den tariffen.

Kommunen valde Ingves och Svanbäck som gav nästan 40 procents rabatt. Det gjorde att skjutsarna blev mellan 50 000 och 100 000 euro billigare. Och eleverna styrs numera till de bussarna.

Som helhet har inget blivit billigare för kommunen, påpekar Wärn.

Orsaken till det är att kommunen i somras upphandlade alla rutter utom några i Kållby och Esse. Det måste man eftersom Ingves och Svanbäck meddelade att de slutar köra marknadsmässig linjetrafik och då är upphandlade rutter enda alternativet om kommunen ska få eleverna till skolan.

År 2019 betalade kommunen drygt 450 000 euro för skjuts för elever i grundskolorna.

- Nu betalar vi ytterligare 108 000 per år för den trafik som är upphandlad, utöver biljettpriserna.

Ingves och Svanbäck vann upphandlingarna.

Linja-autopysäkki maaseudulla.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Bussbolag har fått jackpot och samtidigt förlorat stort

På Ingves och Svanbäck säger vd Kennet Svanbäck att de i våras såg sig tvungna att helt sluta trafikera alla marknadsmässiga linjer de hade mellan Karleby och Vasa.

- Ingen fick ju resa så hur skulle vi överleva.

Likadant var det för många andra bussbolag och då beslöt NTM-centralen att upphandla många rutter i Österbotten.

- I upphandlingar vinner man en del och förlorar annat. I några fall vann vi stort, någon sa vi fick Jackpot men i andra fall till exempel Nykarleby förlorade vi stort.

Området Kållby-Esse upphandlades inte för där meddelade Sjönejdens linje att man kan bedriva marknadsmässiga rutter.

Men så i slutet av sommaren meddelade också Ingves och Svanbäck attt man sätter tillbaka bussarna på de marknadsmässiga linjerna i Esse och delvis Kållby.

Svanbäck säger att också tidigare har till exempel Ekmans bussar och Sjönejdens linje trafikerat på ungefär samma rutter, kanske inte så nära varandra som nu men ändå konkurrerat om samma elever i en del områden.

"Blir aldrig monopol"

Att Ingves och Svanbäck i praktiken nu har snott åt sig någon slags monopolställning tillbakavisar Svanbäck bestämt.

- Någon monopolställning kommer det aldrig att handla om. Ett sådant läge hamnar vi inte i Österbotten.

Svanbäck nämner att i sommarens upphandlingar deltog 17 bussbolag så det är många som vill vara med och tävla.

- Det är fortsättningsvis marknadsmässig trafik i Esse. Det kan komma tre bolag till som vill köra. Det är inte stängt på något sätt utan genom att man lämnar det på marknadsmässiga villkor så är det Vilda Västern, säger Svanbäck.

Svanbäck säger tvärtom att kommunen borde tycka det är bra att de kom med i rutten för i slutändan ledde det till nästan 40 procent billigare priser.

- Hade vi lämnat bort från området hade Sjönejdens linje fått monopol och till fullt pris. Att hur ser du på det från andra sidan?

- Vår strategi var att vi ville ha hjälp och stöd. Då man valde att inte upphandla de här linjerna så valde vi att fortsätta köra. Vi tänkte inte så mycket på vad det betyder för Sjönejdens linje.

Är det något som är konstigt i situationen är det enligt Svanbäck kommunens sätt att upphandla biljettpriset men inte själva trafiken.

- Men tydligen kan man styra det på det här sättet. Man förbjuder ingen att köra samma sträcka men då har de andra inte skolelever utan bara övriga passagerare.

- Men någon dramatik ser jag inte i det här och jag är förvånad över att det engagerar media så mycket.

Mindre bussbolag kan stryka med

Enligt Jonas Dahl som är vd på Dahl linjetrafik i Karleby är det inte bara i Pedersöre man funderar på hur trafiken ska ordnas och om den ska vara marknadsmässig eller upphandlas.

- Det handlar om att bolagen inte vill köra marknadsmässig trafik utan vill ha stöd så det bär sig även om biljettintäkterna minskar, säger Dahl.

Dahl tror inte heller något bolag i praktiken kommer att kunna uppnå monopolställning.

- Det är konkurrens mellan så många bolag. På en del orter miste Ingves och Svanbäck trafik och nya aktörer tog över.

Dahl tror ändå att de mindre bussbolagen på sikt inte kommer att klara konkurrensen.

- Bolagen blir kanske inte heller jättestora men trenden är att kraven ökar och man måste kunna investera och satsa.

Att köra efter varandra på samma rutt låter inte vettigt, enligt Dahl.

- Men det är svårt att få lönsamhet i trafiken i dag, många mindre företag kommer att försvinna, säger Dahl

Pedersöre har förkastat ett besvär från Sjönejdens linje i det aktuella ärendet. Motiveringen till det var bland annat att kommuner inte kan bestämma över vem som ska trafikera marknadsmässiga linjer - det är fritt fram för vem som helst.

Yle Österbotten har försökt nå Sjönejdens linje utan att lyckas.

Diskussion om artikeln