Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Landsomfattande protester efter beskedet: Inget åtal för dödsskotten mot Breonna Taylor – en polis åtalas för åsamkande av fara

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 09:43.
Protester i Louisville i Kentucky efter att en jury frikände två av tre poliser som sköt Breonna Taylor till döds.
Bildtext Demonstranter tog till gatan i Louisville, Kentucky, på onsdagen efter att en jury låtit bli att väcka åtal mot två av tre poliser involverade i fallet Breonna Taylor.
Bild: AFP / Lehtikuva

I mars sköts den 26-åriga afroamerikanen Breonna Taylor till döds i sitt eget hem av polisen i staden Louisville i Kentucky. Två av de tre involverade poliserna åtalas inte, medan den tredje åtalas för att ha utsatt Taylors grannar för fara.

Tre vita poliser bröt sig in i Taylors hem i mars och sköt åtskilliga gånger i samband med en narkotikaräd.

Poliserna hade tillstånd till husrannsakan men senare visade det sig att den misstänkta personen i samband med ingripandet inte bodde i Taylors bostad.

Enligt polisen sköt Taylors pojkvän först och skadade en polis i benet. Pojkvännen har sagt att han var övertygad om att det var frågan om att inbrott och att han sköt i självförsvar.

Case Breonna Taylor - vad hände natten då hon sköts ihjäl av polis? - Spela upp på Arenan

Enligt juryns utslag på onsdag i Louisville hade poliserna rätt att agera i självförsvar och gjorde därför inte fel när de avlossade skotten som dödade Breonna Taylor.

En av de tre poliserna, Brett Hatkinson, ansågs ha agerat vårdslöst när han sköt mot ett annat hem bredvid Taylors hus och dömdes för åsamkande av fara. De övriga två åtalas inte.

Person med ansiktsskydd bär skylt där det står Breonna.
Bildtext Demonstrant bär skylt med Breonnas namn.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Två poliser sköts i Louisville

Taylors fall fick stor uppmärksamhet i samband med demonstrationerna mot polisbrutalitet och rasism efter dödandet av afroamerikanen George Floyd i maj.

Black Lives Matter-rörelsen har krävt att samtliga tre poliser åtalas.

Breonna Taylors advokat har fördömt juryns utslag som “stötande och skandalöst”.

Protester har brutit ut på gatorna i Louisville efter juryns beslut, och enligt polisen har två poliser beskjutits i samband med dem. De har inte livshotande skador, men vårdas på sjukhus.

En misstänkt man har gripits.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kommenterade händelsen på Twitter:

– Trots den djupa sorg och ilska dagens beslut gav upphov till är våld aldrig och ska aldrig vara svaret. Jill och jag ber för de beskjutna poliserna. Vi önskar dem både ett snabbt och fullständigt tillfrisknande.

Landsomfattande protester

FBI i Louisville ber om allmänhetens hjälp för att reda ut fallet med de två beskjutna poliserna.

Protesterna har spridit sig över hela USA, och ännu under sen kväll på västkusten kryllade det av demonstranter på gatorna i Los Angeles.

Demonstranter är också ute på gatorna i Portland, New York, Philadelphia och Nashville.

Folkmassa som bär skyltar utomhus när det är mörkt.
Bildtext Demonstranter i Louiseville, Kentucky.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: AP, Reuters, CNN, Washington Post