Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Nya rekommendationer om munskydd och resor att vänta – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
Resenärer med kappsäckar står vid Finnairs check-in-kiosker på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats i september.
Bild: Silja Viitala / Yle

Här är fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Regeringen ska ta beslut om nya reserestriktioner

Regeringen har för avsikt att besluta om nya reserestriktioner under sitt möte i eftermiddag. Inrikesministeriet har förberett ett förslag utifrån THL:s senaste siffror. Gränsövervakningen kommer sannolikt att återinföras för bland annat Sverige, Norge, Estland och Tyskland.

För tillfället får man resa fritt till Finland från länder där det rapporterats färre än 25 coronafall per hundratusen invånare under en period på två veckor.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet håller också sin veckovisa coronaöversikt i dag. Då väntas information om THL:s nya rekommendationer om munskydd. Enligt THL:s hälsochef Mika Salminen kommer rekommendationen att utvidgas avsevärt.

Experter varnar för en våg av mentala problem

Allt fler finländare har börjat reagera psykiskt till följd av coronapandemin. Samtalen till kristelefoner har ökat med 60 procent och en uppföljande studie vid Institutet för hälsa och välfärd pekar i samma riktning. Efter en lite bättre period på sommaren ökar oron och hopplösheten igen och experter varnar för en våg av mentala problem.

Psykiater Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på föreningen Psykisk hälsa i Finland ser med oro på de ökande problemen.

– Vi är ganska bekymrade. Den psykiska hälsan verkar bli sämre. Folk har mera depression och ångest och upplever mera hopplöshet. I längden kan det leda till självdestruktiva handlingar, säger Wahlbeck.

Anna Magnusson
Bildtext Under coronavåren 2020 försökte Helsingforsmamman Anna Magnusson räcka till både som mamma och arbetstagare. På sommaren var hennes krafter slut.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Svenska församlingar i huvudstadsregionen viger inte samkönade par – kyrkoherde: "Vi vill inte vara självsvåldiga i den här frågan"

Ingen av de svenskspråkiga församlingarna i regionen viger för tillfället samkönade par, även om en del tillåter regnbågsbröllop i sina utrymmen. Det här visar Yle Huvudstadsregionens rundringning.

Inställningen till om kyrkan borde tillåta vigsel av samkönade par varierar något mellan församlingarna, från neutral till positiv.

Ingen av kyrkoherdarna vi pratade med motsatte sig tanken om att kyrkan i framtiden skulle få viga regnbågspar.

Tårtdekoration bestående av ett par kvinnor iklädda brudklänningar som står ovanpå en portfölj. Den ena har en nyckel i handen och den andra en blombukett.
Bildtext De flesta församlingar i huvudstadsregionen stöder ändå kyrklig vigsel av regnbågspar.
Bild: Tuomo Björksten

Flera vildsvinsobservationer i Sydösterbotten

Vildsvinen verkar ha fått ett fotfäste i Sydösterbotten och observationerna i Närpes har ökat.

– Vildsvinen har länge varit öster om Päijänne. Sjön stoppade dem, men nu har de definitivt kommit över Päijänne. Nästa stopp är Bottenviken och Kvarken, säger Hans Wickman, ordförande för Övermark jaktklubb.

Samtidigt kryper oron för afrikanska svinpesten allt närmare.

Vildsvin står i högt gräs.
Bildtext Vildsvinen blir allt fler i Närpes. I år har man observerat ett tiotal vildsvin. Arkivbild.
Bild: Mikael Grennard

Inget åtal för dödsskotten mot Breonna Taylor

I mars sköts den 26-åriga afroamerikanen Breonna Taylor till döds i sitt eget hem av tre vita poliser i samband med en narkotikaräd. Fallet har fått stor uppmärksamhet i USA i samband med protesterna mot polisvåld. På onsdagen beslöt en jury i Kentucky atten av tre poliser åtalas för åsamkande av fara medan de två andra inte åtalas.

Enligt juryns utslag på onsdag i Louisville hade poliserna rätt att agera i självförsvar och gjorde därför inte fel när de avlossade skotten som dödade Breonna Taylor.

Protester i Louisville i Kentucky efter att en jury frikände två av tre poliser som sköt Breonna Taylor till döds.
Bildtext Demonstranter tog till gatan i Louisville, Kentucky, på onsdagen efter att en jury låtit bli att väcka åtal mot två av tre poliser involverade i fallet Breonna Taylor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vädret

Det blir ostadigt i hela landet. I södra och mellersta Finland växlande molnighet och först på många håll dimma, senare regn- eller åskskurar särskilt i landets västra del. Mulet och lokalt regn i Norra Österbotten och i Kajanaland.

För årstiden varmt i landets södra och mellersta delar, där dagens högsta temperatur är mellan 17 och 21 grader.

Norrut är det betydligt svalare, med dagens högsta temperatur mellan 12 och 17 grader i Norra Österbotten och Kajanaland och mellan 0 och 7 grader i Lappland.

Diskussion om artikeln