Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny rekommendation: Använd munskydd på gymnasiet, yrkesskolor, i butiker och på andra allmänna platser när coronaepidemin trappas upp

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 14:28.
Svenska Yle live: Coronafallen ökar - myndigheterna informerar om läget - Spela upp på Arenan

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina rekommendationer om användningen av munskydd. När coronavirusepidemin trappas upp rekommenderar THL användning av munskydd i kollektivtrafiken, på allmänna platser inomhus och vid publikevenemang där det inte går att undvika närkontakt.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gav en lägesrapport om coronaviruset klockan 10 på torsdagen. Du kan se pressträffen, simultantolkad till svenska, överst i den här artikeln.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar alltså nu att man i upptrappningsfasen använder munskydd i bland annat gymnasier och yrkesskolor, högskolor, butiker och köpcenter, idrottsutrymmen, bibliotek, kyrkor och andra religiösa samfunds byggnader, konsertsalar, teatrar och museer.

Om epidemiläget fortsätter att bli värre kommer munskyddsrekommendationerna att utvidgas. I spridningsfasen skulle de gälla alltid då man rör sig i eller tillbringar tid på allmän plats inomhus och vid publikevenemang. Bland annat skulle rekommendationen då gälla alla skolor och taxiresor.

Enligt överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd granskar man nu regionalt var man är på väg in i epidemins upptrappningsfas. Institutet har publicerat en karta för var munskyddsrekommendationer är i kraft – den hittar du här.

Råden från Institutet för hälsa och välfärd är främst ämnade för lokala myndigheter, då de bedömer epidemisituationen på sitt område och ger rekommendationer för hur munskydd ska användas.

Det är kommunerna och sjukvårdsdistrikten som enligt lag fattar beslut om regionala begränsningar och rekommendationer. Också regionförvaltningsverken och Institutet för hälsa och välfärd deltar i arbetet.

Coronaepidemins skeden

Institutet för hälsa och välfärd påminner om att ett munskydd, då det används rätt, kan hindra smittspridningen genom att stoppa droppsmitta. Munskyddet är ändå inget egentligt andningsskydd och skyddar inte effektivt användaren mot viruset. Munskyddens effektivitet baserar sig långt på att så många som möjligt använder dem.

Institutet meddelade redan tidigare i veckan att rekommendationerna för användningen av munskydd kommer att ses över.

Så här använder du munskydd rätt - Spela upp på Arenan

Finland regionalt inne i upptrappningsfasen

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har 91 nya coronafall bekräftats det senaste dygnet. I går hade Finland 14,4 bekräftade coronafall per 100 000 invånare, men efter i dag kommer det talet att närma sig 15.

De senaste fyra veckorna har coronafallen stadigt ökat, säger överläkare Taneli Puumalainen, och andelen som testar positivt av dem som testas har också ökat. På vissa orter är andelen redan över en procent.

Finland är nu inne i den så kallade upptrappningsfasen i vissa regioner, och trenden är oroande, enligt Puumalainen.

Upptrappningsfasen innebär att det finns mellan 10 och 25 nya coronafall per 100 000 invånare, att det förekommer lokala och regionala smittkedjor som går att följa upp, och att det går att svara på vårdbehovet.

Här kan du se vilka i vilka landskap coronaepidemin anses vara i upptrappningsfasen. Kartan visar antalet bekräftade coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna:

Puumalainen konstaterar ändå att smittospridningen nu ser annorlunda ut än den gjorde i våras.

– Regeringens hybridstrategi har fungerat och bromsat spridningen av viruset.

"Vi är inne i det andra skedet"

Strategichefen Liisa-Maria Voipio-Pulkki säger att man nu i nästan hela landet ser smittor eller smittkluster, och att det inte längre i bara Nyland man måste vara försiktig. Hon säger ändå att vi ännu kan undvika att hela Finland går in i den så kallade upptrappningsfasen om vi är försiktiga.

Hon vill inte tala om virusets andra våg, men säger att vi definitivt nu är inne i coronavirusets andra skede.

Hon säger också att unga vuxna är överrepresenterade bland de nya coronafallen. Ungefär hälften av fallen konstateras nu hos under trettioåringar.

Enligt Voipio-Pulkki hara coronaviruset spridits på bland annat barer och stundentfester, och hon säger att man måste vara redo att dra slutsatser både i sitt eget liv och då man arrangerar evenemang.

Tidigare i veckan uppdagades smittor bland annat på Svenska social- och kommunalhögskolan och Arcada, och på Vasa nations gulisintagning.