Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

MGP 2020: Allt om Alina

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 11:36.
Alina: Våga sjunga ut - Spela upp på Arenan

Alina Reinikainen är 13 år och kommer från Åbo. Hon är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2020. Hon deltar med låten hon skrivit själv: "Våga sjunga ut".

Låten handlar om det som hon själv mest av allt skulle vilja kunna göra, att våga sjunga högt och våga sig på de höga tonerna. Alina deltog i MGP 2018 och har bara väntat på att komma med igen. Hon menar att det nu är tryggare då man vet hur allt går till.

Med på final-scenen har hon dansarna My Vauras, 14 år, från Mariehamn, Frida Sjöblom, 12 år, från Ekenäs, Minea Harrikari, 13 år, från Helsingfors och Victoria Sahi, 14 år, från Esbo.

Finalen sänds på Yle Arenan och Yle Fem på lördag 10 oktober kl. 18. Då kan du även rösta! Alina har tävlingsnummer 1.

Märta ringer upp och berättar att Alina är en av de tio finalisterna

Så här fick Alina veta att hon kommit med i MGP 2020. Programledaren Märta Westerlund ringde upp henne i maj.

Alina var på Camp-MGP med alla årets deltagare

Alina är duktig på akrobatik, hon går på dans och där har hon lärt sej sådant. Hon har tränat hela sommaren, då hon inte haft så mycket annat att göra. Man måste bara våga och sedan är det bra om man kan lite teknik, säger Alina.

Här blir Alina intervjuad på Camp-MGP i augusti.

Intervju: Alina - Spela upp på Arenan

Mycket jobb redan innan finaldagen

Låten har skickats in till MGP redan på våren. Efter det har den bearbetats och man har övat en hel del. Dessutom hör det till att man ska kunna möta media. Här kan du höra en intervju som Alina gjort för Radio Vega, Yle Åboland.

”Man ska hitta sin egen trygghet i att stå på scenen och bara njuta” – Alina från Åbo är en av finalisterna i MGP 2020 - Spela upp på Arenan

Årets MGP-låtar ges ut på skiva

Låtarna ges ut på skiva av Finlands svenska ungdomsförbund FSU och kan beställas här. Låtarna finns också tillgängliga på de flesta digitala musiktjänsterna.

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

Artisterna har skrivit sina låtar själva och har i våras valts ut bland ett stort antal sökande.
Vinnaren utses genom en 50-50 kombination av jury- och publikröster. Du kan rösta på din favorit med ett enkelt sms.

Du hittar MGP på Arenan, Instagram och Facebook

Diskussion om artikeln