Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare Kaukoranta: Använd munskydd om du inte kan hålla avstånd

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 13:18.
Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Bildtext Ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Bild: Anna Wikman / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL har uppdaterat sina rekommendationer om användning av munskydd. Ledande överläkaren i Vasa, Heikki Kaukoranta, rekommenderar nu användning av munskydd vid sådana tillfällen då man inte kan hålla tillräckligt avstånd, eller där ventilationen är bristfällig.

- Alltid om man reser med tåg eller buss, oavsett om det är lokal- eller fjärrtrafik, så bör man använda ansiktsskydd. Ventilationen är bristfällig och avstånden är korta, säger Kaukoranta.

Kaukoranta säger att man bör använda munskydd alltid om man är på ett ställe med gott om folk.

Kasvomaskeja pöydällä.
Bildtext Munskydd.
Bild: Toni Määttä / Yle

- Jag säger inte att man måste ha masken på om man går till närbutiken, där är man oftast bara 10-15 minuter, men till exempel om man rör sig i ett shoppingcentrum under längre tider är situationen en annan, säger Kaukoranta.

THL:s rekommendation att använda munskydd gavs idag för så gott som hela landet. Den ska ses som ett stöd för lokala myndigheter att vidta åtgärder.

- Lagstiftningen är besvärlig. Den kräver åtgärder av oss, de lokala myndigheterna, men ger oss inte verktygen att till exempel påverka nattklubbarnas öppettider, säger Kaukoranta.

- Vi kan stänga skolor men inte någon som helst privat verksamhet.

Kaukoranta hoppas att var och en nu tar sitt eget ansvar och gör sitt för att förhindra att epidemin tar ytterligare fart.

- Det är ingen överraskning att smittan sprids snabbare nu. Det är samma virus som i våras, men nu är samhället är öppet, i våras var det stängt, säger Kaukoranta.

Det gäller att inse fakta, säger Kaukoranta:

- Det här är en infektionssjukdom som förutsätter mänskliga kontakter för att sprida sig. Man kanske inte behöver gå till puben eller på större idrottsevenemang just nu, säger Heikki Kaukoranta.

Diskussion om artikeln