Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas språkrör: Suomen Perusta bestrider ministeriets beslut att kräva tillbaka statsstöd

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 16:25.
Bild på man med glasögon och bandana på huvudet som håller ut händerna.
Bildtext Publikationen Totuus kiihottaa är skriven av Jukka Hankamäki.
Bild: PS arkisto - Handout

Tankesmedjan Suomen Perusta överklagar Undervisnings- och kulturministeriets beslut att kräva tillbaka statsstöd, rapporterar det sannfinländska språkröret Suomen Uutiset.

Ministeriet beslöt att kräva tillbaka statsstöd tidigare i september på grund av den mycket omdebatterade publikationen Totuus kiihottaa, som tankesmedjan gav ut i juni. Tankesmedjan är sammankopplad med Sannfinländarna.

Tankesmedjans verksamhetsledare Marko Hamilo säger till Suomen Uutiset att ministeriet inte har tillräckliga grunder för att kräva tillbaka stödet. Ministeriet hänvisar i sitt beslut till olika jämlikhetslagar, enligt Hamilo.

– De här lagarna gäller förhållanden på till exempel arbets- och studieplatser. Förbudet mot diskriminering och trakasserier gäller beteende i avtalsförhållanden, inte åsiktsyttranden. Ministeriet har ansett att det är diskriminerande att uttrycka sin åsikt. För det finns ingen laglig grund.

Hamilo säger att ministeriet också motiverar sitt beslut med att tankesmedjan inte skulle ha försökt hindra eller korrigera publikationen, vilket enligt honom inte stämmer.

– Tankesmedjan skred genast till åtgärder när den blev medveten om problemen med publikationen. Den drogs genast tillbaka.

Tidigare har det ändå kommit fram att Marko Hamilo hade läst boken innan den publicerades. Det har bland annat Suomen Uutisets chefredaktör Matias Turkkila bekräftat.

- Tack till Jukka för fin forskning. Jag behövde ju inte göra något för den här boken. Jag såg bara till att den gick i tryck, sade Hamilo vid presskonferensen då boken publicerades.

Krävs på drygt 10 000 euro

Publikationen Totuus kiihottaa är skriven av Jukka Hankamäki och fick stor uppmärksamhet i juni, bland annat på grund av en del kallad "Kvinnans tyranni och socialiseringen av sexualitet". Där skriver Hankamäki bland annat att "finländska kvinnor har velat hämnas på det finländska samhället genom att para sig med utlänningar".

Undervisnings- och kulturministeriet beslöt tidigare i september att kräva tillbaka 10 183,29 euro av tankesmedjan. Återkravets storlek baserar sig på Suomen Perustas redovisning och på beloppet på 10 000 euro som tankesmedjan uppgett att har betalats till Hankamäki. I summan ingår också ränta.

Ministeriet motiverade beslutet med att ändamålet som understödet gått till inte uppfyller de villkor som finns för dylika stöd. Mottagaren av allmänt understöd ska till exempel främja jämställdhet och likabehandling i sin verksamhet.

Uppdaterad klockan 16.25 med uppgiften om att Marko Hamilo hade läst boken innan den publicerades.