Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slut på fritt resande till Sverige och Estland - regeringen skärper inreserestriktionerna igen

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 19:21.
Bild från Helsingfors-Vanda flygplats vid coronatestningsstationen.
Bildtext Så här ser det ut vid coronatestningsstationen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Lehtikuva

Statsrådet har beslutat om inreserestriktioner på grund av coronaläget.

Inreserestriktioner införs på nytt bland annat i trafiken mellan Finland och Island, Norge, Sverige, Tyskland, Slovakien och Estland.

Dessutom införs restriktioner för invånare i Georgien, Kanada och Tunisien som reser till Finland.

Restriktionerna träder i kraft på måndag. Från och med det kan man resa till Finland från bara sju europeiska länder utan att hamna i karantän. De är Cypern, Lettland, Litauen, Lichtenstein, Polen, San Marino och Vatikanen. Regeringen rekommenderar att finländarna undviker onödiga resor till alla andra länder i Europa.

De färska inreserestriktionerna gäller inte arbetsresor till Sverige och Estland. De är fortsättningsvis karantänsfria liksom resor över gränserna till Sverige och Norge för dem som bor i gränstrakterna i norr. Från och med första oktober får man också resa från Estland och Sverige för att jobba i Finland utan karantän.

Det är fritt att resa till Finland endast från länder med högst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. De som reser till Finland från riskländer hamnar i en två veckors frivillig karantän. Dessutom kan hälsovårdsmyndigheterna besluta om tvångskarantän.

Från och med den första oktober kan den som så önskar förkorta karantänen genom två frivilliga coronatester.

Institutet för hälsa och välfärd gör en bedömning av coronaläget varje måndag. Om ett lands så kallade incidenstal överstiger 25 träder en karantänsrekommendation i praktiken i kraft.

Här nedan kan du se hur coronaläget ser ut i Europa och världen just nu.

Inrikesministeriet bekräftade redan tidigare i veckan att regeringen kommer att skärpa restriktionerna vad gäller nöjesresor till bland annat Sverige och Estland på grund av det försämrade coronaläget i de här länderna.