Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vad menade borgmästare Vapaavuori med pratet om att vara försiktig för att inte barerna ska stängas? Vi tog reda på

Från 2020
Borgmästare Jan Vapaavuori talar inför Helsingfors stadsfullmäktige.
Bildtext Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) vill inte att begränsningarna skärps för att bekämpa coronaepidemin. Han är ändå oroad över att det kan gå så eftersom helsingforsarna inte är tillräckligt försiktiga.
Bild: Yle / Hanna Othman

Borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori (Saml), gick i onsdags hårt ut mot studerande och unga vuxna för att coronaviruset nu sprids på barer och i nattlivet. I sin informationssändning på Helsingforskanalen sade han "Det går också att uttrycka det så att om ni inte är försiktiga är det möjligt att någon stänger barerna". Vi bad Vapaavuori förklara vad han menar.

Vapaavuoris utspel får både medhåll och mothugg i kommentarsfältet på Svenska Yle. Flera undrar vad han exakt menar. Leif11 skriver "Vad menar Vapaavuori? Unga ska vara försiktiga, och försiktigast är man ju ifall man stannar hemma och inte går på bar, annars kanske barernas verksamhet läggs ner, men det gör den ju definitivt när kunderna stannar hemma?"

Yle Huvudstadsregionen försökte under torsdagen få en intervju med Vapaavuori, men det lyckades bara per e-post, där följdfrågor inte är möjliga.

Så här svarar Vapaavuori på frågorna kring sitt utspel:

Vad menar du specifikt med "om ni inte är försiktiga är det möjligt att någon stänger barerna"?

- I Europa ser vi redan en trend om en så kallad andra våg. Ifall vi inte lyckas fördröja att coronaviruset sprids kan striktare åtgärder åter komma på fråga.

På vilket sätt ska man vara försiktig?

- Man ska komma ihåg ordentlig handhygien och säkerhetsavstånd. Man ska inte gå på fester eller andra samlingar om man har symptom. Speciellt säkerhetsavstånd är något man ska ha i minne på krogar och barer.

Är det till exempel möjligt att i nattlivet hela tiden hålla säkerhetsavstånd? Borde man använda munskydd i barer och nattklubbar enligt dig?

- Det är klart att det är svårt att hålla avstånd på till exempel dansgolv, men lättare på barer och särskilt på uteserveringar. Man måste komma ihåg att vara lika alert på krogen som i spårvagnen eller matbutiken.

Det är klart att det är svårt att hålla avstånd på till exempel dansgolv, men lättare på barer och särskilt på uteserveringar

Du lyfte fram att om man inte är försiktig leder det till begränsningar och konkurser. Men det mest försiktiga skulle vara att inte alls besöka barer och nattklubbar, vilket också drabbar dem ekonomiskt och i värsta fall leder till konkurser. Hur kommenterar du det?

- Det jag särskilt vill understryka är att coronakrisen inte bara är en hälsokris utan också en social kris och en ekonomisk kris. Ekonomiska problem orsakar olika sociala följder och ofta nya hälsoproblem. Detta lärde vi oss av depressionen på 1990-talet.

- Vi måste inse, att krisen måste bekämpas mångsidigt, och att strama åt restriktionerna är inte entydigt det rätta eller ens det bästa alternativet.

- Det är inte alls lätta frågor vi brottas med just nu, men det är självklart att denna kris inte bara kan mätas i antalet smittade. Därför är det ytterst viktigt att var och en av oss in i det sista bär ansvaret för att till exempel inte komma på jobb eller gå fest med de minsta symptom.

Du har själv ingen makt över om barerna är öppna eller inte, varför valde du ändå att ta upp en eventuell stängning av barerna flera gånger?

- Just nu ser vi att en stor del av smittorna kommer specifikt från festtillställningar och barer. Jag önskar innerligt att vi inte kommer att behöva strängare begränsningar, men det kräver en viss krismedvetenhet av oss alla.

Har du själv besökt barer under coronaepidemin?

- Jag har besökt matrestauranger men inte barer.

Nya munskyddsrekommendationer också i Helsingfors

Borgmästare Vapaavuori twittrade på torsdagen att coronakoordineringsgruppen för huvudstadsregionen konstaterat att huvudstadsregionen nu befinner sig i epidemins upptrappningsfas.

Under torsdagen gav också Institutet för hälsa och välfärd THL nya rekommendationer om när man ska använda munskydd.

Munskydd rekommenderas nu i bland annat gymnasier och yrkesskolor, högskolor, butiker och köpcenter, idrottsutrymmen, bibliotek, kyrkor och andra religiösa samfunds byggnader, konsertsalar, teatrar och museer.

Städerna i huvudstadsregionen kommer inom några dagar att bestämma hur och när rekommendationerna om munskydd verkställs i skolorna på andra stadiet, skrev Vapaavuori på Twitter.

Diskussion om artikeln