Tio minuter från den vackra grekiska staden Mytilene till helvetet på jorden: Flyktingarna på Lesbos flyttades från ett outhärdligt läger till ett annat
Närmare 10 000 flyktingar, som bodde i det ökända Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos innan det brann upp, är nu inhysta i ett nytt läger i Kara Tepe, bara några kilometer därifrån. Inga flyktingar som sover vid landsvägarna syns längre till, rapporterade Läkare utan gränser på tisdagen.
Flera var motvilliga att flytta till det nya lägret eftersom de var rädda för att det ska bli ett nytt Moria.
Dansken Kamma Skaarup, som är medicinsk ansvarig för Läkare utan gränser på Lesbos, säger att det är otroligt att flyktingar är tvungna att leva under sådana här förhållanden i Europa.
Hon berättar att hon skickats till många olika krisdrabbade områden under sin tid inom hjälporganisationen, men Lesbos är det ställe som är rikast på kontraster.
- Lesbos är en otroligt vacker semesterö. Men från den jättefina staden Mytilene med sina kaféer, restauranger, bra butiker och hotell, så kör man på bara tio minuter till helvetet på jorden.
Ungefär var sjunde person på Lesbos är asylsökande
Flyktingarna på Lesbos är totalt omkring 14 000 just nu, och tillsammans med dem har Lesbos en befolkning på ungefär 100 000 invånare.
Själva ön är lite större än fasta Åland, och innan coronakrisen kunde flyktingarna i Moria-lägret röra sig fritt på ön.
Men i och med coronaepidemin begränsades plötsligt rörelsefriheten drastiskt och hela Moria-lägret med dess nästan 12 000 invånare isolerades.
- Det fanns ingen plan för vad man skulle göra efter att man masstestat flyktingarna i Moria, säger Skaarup.
Att man isolerade både friska personer och dem som var smittade ledde till en stor frustration i lägret. Till sist var det några i misären som helt enkelt tuttade på hela lägret.
Fem personer har sedan dess gripits, misstänkta för att ha anlagt branden.
Flyktingar hotades med att inte få söka asyl
Många var ovilliga att flytta in i det nya lägret i Kara Tepe.
De ville inte leva under samma odrägliga förhållanden som tidigare i Moria och var oroliga över att kanske bli instängda igen på grund av coronarestriktioner.
- Ingen av flyktingarna visste vilka restriktioner som skulle råda i det nya lägret, säger Skaarup.
Hon berättar att flyktingarna hotades med att registreras som illegala om de inte flyttade in, så de flesta gick motvilligt med på det till sist.
De smittade hålls bakom taggtråd
I Kara Tepe har alla coronatestats innan de fått tillträde till lägret. Hittills har omkring 250 personer testat positivt för covid-19.
De smittade har isolerats på ett särskilt område i lägret, och tillägger att det hela är organiserat på ett ganska otrevligt sätt.
De som isolerats i det nya lägret är instängda på ett och samma område bakom taggtråd. Folk som går förbi kan alltså se vem som är smittad.
- Jag tycker inte att det är värdigt att stänga in folk på det här sättet.
Flyktingar som inte isolerats på grund av coronaviruset får röra sig fritt utanför lägerområdet mellan klockan åtta på morgonen och åtta på kvällen.
Det är osäkert hur situationen kommer att utvecklas, men Skaarup hoppas att myndigheterna lärt sig av sina misstag och inte stänger in alla igen.
Ur askan i elden
Efter att Moria brann ner och omkring 12 000 flyktingar blev hemlösa, byggde man i snabb takt upp en tillbyggnad i Kara Tepe.
Där fanns redan ett flyktingläger från tidigare, som inhyser omkring 1 000 flyktingar.
Det nya lägerområdet har kapacitet för 8 000 asylsökande, men lägret är redan överfullt.
- Det är trångt och tre till fyra familjer delar på samma lilla tält. Tält för singelmän delas av över 150 personer, säger Skaarup.
Det saknas fortfarande tillräckligt med toaletter, mat och vatten.
- Varje dag köar folk väldigt länge för att få den dagliga matransonen.
Några duschar finns det inte heller ännu. En del har inte haft tillgång till dusch på flera veckor.
Även den medicinska hjälpen är otillräcklig. Många led redan av skador och sjukdomar i Moria-lägret, och flera behandlingar har därför blivit på hälft sedan lägret brann.
2 000 flyktingar har fått grönt ljus men kan ändå inte lämna ön
Kommunikationschef Natalia Prokopchuk vid FN:s flyktingkommissariat befinner sig också på Lesbos just nu.
Hon säger att organisationen arbetar hårt för att flyktingarna ska få lämna ön.
- Vi har hittills gått med på att stöda det nya lägret på Lesbos endast mot löftet att lägret är temporärt.
Men just nu är det inte lätt för flyktingar att lämna Lesbos, även om de får grönt ljus att göra det.
Det finns inte tillräckligt med utrymme och boplatser i mottagningarna på det grekiska fastlandet.
- Lösningen är inte att flytta problemet på Lesbos till fastlandet. Utrymmesbristen måste lösas även där om man ska lösa situationen här på ön.
Hela 2 000 flyktingar har redan tillstånd att lämna Lesbos och åka till fastlandet, men kan inte göra det förrän problemet är löst.
EU säger att Kara Tepe inte ska bli ett nytt Moria
Enligt EU-kommissionen ska Kara Tepe endast fungera som ett tillfälligt läger för flyktingarna från Moria, och inte bli en permanent boplats.
Drygt 400 barn har fått lämna ön och en del extra utsatta personer har fått flytta till bättre faciliteter på ön.
Hittills har bland annat Tyskland lovat ta emot 1 500 flyktingar, och Frankrike att ta emot 500 minderåriga.
Finland har lovat ta emot 11 minderåriga, som ska ingå i de 175 asylsökande som regeringen under våren lovade att vi ska ta emot från Medelhavsområdet.
Natalia Prokopchuk säger att hon vill tacka Finland för det.
- Vi hoppas att andra länder ska följa Finlands exempel och ta emot extra utsatta barn och familjer.