Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Våndan av att vilja vara populärast – Skådisduo gör ett färgstarkt persongalleri i "Klassens drottning" av Teater Taimine

Från 2020
En kvinna ser in i kameran med ledsen blick. Två dockor och en manlig skådis i peruk omringar henne.
Bildtext Skådisarna Oskar Silén och Outi Paasivirta spelar en imponerande uppsättning karaktärer i Monika Vikström-Jokelas pjäs Klassens drottning.
Bild: Tomas Rävkvist

Teater Taimines lågstadiepjäs Klassens drottning är en sympatisk historia som gestaltar de sociala insatserna i skolbarns liv. Hur viktigt det är att ha vänner, hur jobbigt det är att känna sig ensam och hur akut behovet av bekräftelse kan vara.

April (Outi Paasivirta) ska börja i en ny lågstadieklass där hon inte känner någon. Den första skoldagen är hon väldigt nervös och hoppas att hennes nya klasskompisar ska tycka om henne.

Hennes snälla men småklantiga pappa (Oskar Silén) släpper av henne vid skolan och ger henne välmenande råd inspirerade av idrottspsykologi.

Ge järnet! Sätt dig i respekt! Visualisera segern! Rustad med dessa fraser börjar April sin första skoldag på den nya skolan.

April visualiserar att hon är hela klassens drottning, att alla beundrar henne och vill vara hennes vän.

Men när hon träffar klassens riktiga drottning Stella och hennes populära gäng (samtliga spelade av Oskar Silén med fyndig uppsättning dockor och peruker) förstår hon att den platsen är redan tagen.

Gör allt för att få bekräftelse

För att vinna den nyckfulla Stellas bekräftelse sätter April igång och imiterar dem, låtsas gilla samma Tiktok-kändisar och skarvar där det behövs.

Hon anstränger sig till den grad att ställa sig in hos Stella att det går ut över Vexi (även spelad av Oskar Silén), den enda klasskamraten som genuint verkar vilja vara hennes kompis. Vexi är en udda pojke som gillar stickning och att prata bakvänt och i små gåtor.

Till slut verkar Aprils löften och lögner hinna ikapp henne. Men hjälpen kommer från ett oväntat håll och April börjar ifrågasätta meningen med att försöka vara populärast i klassen.

Klassens drottning, skriven av Monica Vikström-Jokela, berättar en sympatisk historia som på ett träffsäkert sätt gestaltar de sociala insatserna i skolbarns liv.

Det handlar om hur viktigt det är att ha vänner, hur jobbigt det är att känna sig ensam och hur akut behovet av bekräftelse kan vara särskilt då klassens liv kretsar kring en brant hierarki med innegäng och utstötta.

Skådespelarduon med Outi Paasivirta och Oskar Silén gör i CG Wentzels regi ett roligt och färgstarkt persongalleri.

I alla roller: Oskar Silén och Outi Paasivirta. Regi: CG Wentzel. Text: Monica Vikström-Jokela. Musik: Oskar Silén. Visuell helhet: Lars Idman. Dramapedagogiskt material: Ida-Lina Nyholm.

Diskussion om artikeln