Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya primärvårdsjouren på Raseborgs sjukhus ska ge en besparing på två miljoner euro - det klarnar hur mycket jouren egentligen sparar först om några år

Från 2020
Uppdaterad 24.09.2020 20:52.
En bild på Raseborgs sjukhus byggnader och vägen som leder fram till dem.
Bildtext I oktober öppnas en primärvårdsjour dygnet runt på Raseborgs sjukhus i Ekenäs.
Bild: Yle / Marica Hildén

Undantagstillståndet för den nya primärvårdsjouren på Raseborgs sjukhus är fortfarande inte godkänt. I oktober tar Lojo sjukhus över jourpatienter som tidigare vårdats i Ekenäs.

Arbetsgruppens visioner för Raseborgs sjukhus nya primärvårdsjour dygnet runt har ännu inte fått grönt ljus av social- och hälsovårdsministeriet.

Förvaltningsöverläkare Teppo Heikkilä vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, säger att undantagstillståndet ska komma vilken dag som helst.

- Om det blir ett nej, så måste ärendet övervägas på nytt. Vi har i alla fall sagt i ansökan att det sker en förändring den 1 oktober.

Lojo tar emot jourpatienter från Västnyland i oktober

I april i år beslöt styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att primärvårdens och den specialiserade sjukvårdens samjour vid Raseborgs sjukhus läggs ner den 30 september. I stället inrättas en dygnet runt-primärvårdsjour på sjukhuset i Ekenäs.

Det betyder att Lojo sjukhus tar emot jourpatienter från Västra Nylands sjukvårdsområde från och med den 1 oktober.

På den nya primärvårdsjouren vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs vårdas från och med oktober endast sådana patienter som plötsligt insjuknat eller skadats, och som kräver jourvård inom ett dygn.

Lojo sjukhus samjour tar hand om mera akut och krävande specialiserad sjukvård.

Man ska ringa jourhjälpen 116 117 när man blir sjuk. Då får man råd om man kan vårda sig själv, eller till vilken vårdinrättning man ska vända sig. I nödfall ringer man 112.

Ingen bakjour i Raseborgs sjukhus

Visionerna för Raseborgs sjukhus presenterades på en presskonferens i dag (24.9).

Visionen är att Raseborgs sjukhus är en central del av regionens hälsovårdssystem. Man har en vision om att vara kundorienterad och kostnadseffektiv där man får rätt vård på rätt plats.

Primärvårdsjouren ordnas så att det finns en jourhavande läkare på plats dygnet runt. Arbetsgruppen räknar också med att det behövs en läkare till på somrarna.

Det kommer inte att finnas bakjour på Raseborgs sjukhus från och med oktober eftersom det inte utförs kirurgiska ingrepp som kräver en anestesiläkare.

Besparingar på 1-2 miljoner euro

Kostnadseffektiv vård innebär att arbetsgruppen räknar med besparingar på mellan en och två miljoner euro då Raseborgs sjukhus inför en dygnet runt-primärvårdsjour.

- Besparingarna klarnar först nästa år eller 2022. Ingen blir utan vård och räkningen för varje patient skickas till kommunerna, säger Teppo Heikkilä.

De pengar som primärvårdsjouren ska spara in, ska användas till att utveckla vården på sjukhuset i Ekenäs, anser arbetsgruppen.

25 platser på en avdelning

Den specialiserade sjukvårdens vårdplatser försvinner märkbart på Raseborgs sjukhus eftersom där inte utförs kirurgiska operationer som kräver anestesiläkare från och med oktober. Enbart kirurgiska ingrepp utan anestesi sker sedan på sjukhuset i Ekenäs.

Raseborgs sjukhus kommer att ha en avdelning inom den specialiserade sjukvården. Arbetsgruppen räknar med 25 platser.

Teppo Heikkilä säger att det är svårt att säga hur många patientplatser som behövs på Raseborgs sjukhus, det vet man mera exakt nästa år då verksamheten kommit i gång. Avdelningen ska betjäna alla som behöver vård.

Raseborgs stad kommer också att utreda om bäddavdelningen kan flytta in i sjukhuset. Det här blir en del av stadens utredning av servicenätet som pågår.

Diskussion om artikeln