Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SFP i Åbo polisanmäler Åbo stad på grund av situationen inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken

Från 2020
Uppdaterad 25.09.2020 09:07.
Barn leker med legobitar.
Bildtext SFP i Åbo anmäler Åbo stad för att de inte kan erbjuda tillräckligt god service för svenskspråkiga barn och familjer.
SFP i Åbo polisanmäler Åbo stad - Spela upp på Arenan

SFP i Åbo meddelade i dag i ett pressmeddelande att man nu har polisanmält Åbo stad för att staden missköter uppgiften att erbjuda trygg basservice åt svenskspråkiga barn.

Flera dagisbarn i Åbo vistas för tillfället i utrymmen med inomhusluftsproblem, med symptom som svidande ögon och täppta näsor som resultat.

I somras flyttades daghemmet på Skolgatan till Klockringaregatan på grund av omfattande problem i fastigheten, men för drygt en månad sedan konstaterade man att inomhusluften var dålig även i de nya lokalerna.

Anna-Karin Tötterman, ordförande för SFP i Åbo, säger att polisanmälan är ett sätt att ryta till i en ohållbar situation.

- Åbo stad klarar för tillfället inte av att erbjuda friska och ändamålsenliga lokaler för de svenskspråkiga barnen. Vi tycker det är dags att ryta till i den här frågan på allvar. Vi har arbetat med den här frågan och situationen börjar bli så pass krisartad att det krävs kraftfulla åtgärder.

Lösningar på både kort och lång sikt behövs

I pressmeddelandet skriver SFP att anledningen bakom polisanmälan är att nästan 40 procent av de svenskspråkiga barnen är placerade i tillfälliga utrymmen som nästan alla är olämpliga för verksamheten eller skadliga för hälsan.

- Det här skadar både barnen och personalen som vistas i utrymmena, säger Tötterman.

Tötterman säger att det är fastighetssidan som måste agera för att lösa situationen.

- Det här är ju förstås en fastighetsfråga, och då är det fastighetssidan som måste erbjuda ändamålsenliga utrymmen. Det är där som problemen måste åtgärdas.

Det viktigaste just nu är enligt Tötterman att hitta utrymmen som inte är skadliga för hälsan hos dem som vistas i utrymmena.

Det mest akuta just nu är att hitta ersättande utrymmen till de hälsovådliga utrymmen som används nu. Ingen vill väl jobba eller ha sina barn i utrymmen som kan skada hälsan.

Det behövs även lösningar på lång sikt, säger Tötterman.

- Årskullarna med svenskspråkiga barn växer i Åbo, och vi behöver se till att vi kan erbjuda bra lösningar för de svensk- och tvåspråkiga barnen. Vi har varit en populär stad för barnfamiljer, och för att vi ska vara det även i fortsättningen måste vi se till att vi kan erbjuda en god service. Det innefattar även hälsosamma utrymmen.