Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg stöder rullskidbana i Västerby med 100 000 euro - det ska gå att skida också utan snö menar sportklubb bakom idén

Från 2020
Rullskidåkning.
Bildtext Österby sportklubb är ett steg närmare en rullskidbana i Västerby. Arkivbild.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Raseborgs stad betalar en fjärdedel av den rullskidbana och skytteplats som Österby sportklubb (ÖSK) vill bygga i Västerby friluftscentrum utanför Ekenäs.

De snöfattiga vintrarna ställer till det för dem som vill åka skidor. Föreningen tycker därför att en rullskidbana med asfalt skulle gynna skidsporten i Västnyland och till och med locka folk utifrån.

På den nya banan kan man åka skidor när det inte finns snö. Det går också lättare att anlägga snö på en asfalterad bana än på bar mark, säger ÖSK i sin ansökan till staden.

Stadsstyrelsen har beslutat att Raseborgs stad deltar med nästan 100 000 euro delat på två år, 2021 och 2022.

Rullskidbanan och skytteplatsen beräknas kosta just under 400 000 euro. Stadens andel blir 97 500 euro och ÖSK räknar med statliga bidrag på 117 000 euro. ÖSK ansöker om den del av projektmedlen som inte är statliga eller kommunala.

En förutsättning för Raseborgs stads deltagande är att de andra finansiärerna också deltar och projektfinansiering beviljas.

Staden understryker också att staden inte kommer delta i den framtida driften av banan.

Stadsstyrelsen beslutade att stadens andel tas med i investeringsbudgeten för 2021 och 2022. Det är stadsfullmäktige som godkänner budgeten senare i höst.

Föreningen planerar att bygga åren 2021-2022.

ÖSK vill bygga en asfalterad bana som är 1,5 kilometer lång och fyra meter bred.

Banan ska byggas på stadens mark men underhållas av ÖSK. I anslutning till rullskidbanan planeras också en ny modern skytteplats för skidskytte. Den gamla skytteplatsen uppfyller enligt ÖSK inte dagens krav.

Diskussion om artikeln