Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En hängiven katolik från mellanvästern eller en latinodomare med kubanskt påbrå från Florida? Två konservativa kvinnor är de hetaste kandidaterna när president Trump ska utnämna ny domare till högsta domstolen i USA

Från 2020
Uppdaterad 03.10.2020 22:05.
Amy Coney Barrett står vid ett podium och talar inför en publik.
Bildtext Amy Coney Barrett var tidigare professor i juridik i Notre Dame Law School.
Bild: EPA

I USA tätnar den politiska kampen kring vem som ska efterträda Ruth Bader Ginsburg som domare i landets högsta domstol.

Ruth Bader Ginsburg dog för en vecka sedan till följd av cancer i en ålder av 87 år.

Med mindre en sex veckor kvar till presidentvalet är de politiska spänningarna som omger utnämningen höga.

Republikanerna har majoritet i senaten och sitter på presidentposten. Det ger president Donald Trump möjligheten att utnämna en konservativ domare och tippa styrkebalansen i domstolen ytterligare till de konservativas favör, från tidigare 5-4 till 6-3.

Trump har lovat utse sin kandidat till högsta domstolen på lördag. Han har sagt att valet troligen faller på en kvinna.

Två konservativa kvinnliga domare har seglat upp som favoriter i förhandsspekulationerna: Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

Favorittippade Amy Coney Barrett - en hängiven katolik och abortmotståndare

Amy Coney Barrett är 48 år och bor i South Bend i Indiana. Sedan 2017 är hon federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt, som tar upp fall i Illinois, Indiana och Wisconsin. Tidigare var hon juridikprofessor i Notre Dame Law School.

Ifall hon utnämns blir hon den yngsta av de nio medlemmarna i den högsta domstolen.

Barrett är en hängiven katolik med moralkonservativa värderingar och hon anses vara väldigt omtyckt i konservativa kretsar. Hon beskrivs som en så kallad originalist, vilket innebär att hon tolkar konstitutionen bokstavstroget.

På den motsatta sidan av det juridiska spektret finns liberala domare med en "levande syn på konstitutionen." De strävar efter att verkställa syftet med lagarna.

Barrett är en stark abortmotståndare och har i tidigare rättsfall intagit en abortkritisk position. Hon har sagt att livet börjar vid befruktningen och att högsta domstolen inte ska vara strikt bunden av tidigare beslut.

Den konservativa domaren Amy Coney Barrett
Bildtext 48-åriga Amy Coney Barrett skulle bli den yngsta medlemmen i USA:s högsta domstol.
Bild: AFP / Lehtikuva

Barrett är en stark abortmotståndare och har i tidigare rättsfall intagit en abortkritisk position. Hon har sagt att livet börjar vid befruktningen och att högsta domstolen inte ska vara strikt bunden av tidigare beslut. Det har tolkats som att Barrett vore öppen för att rösta för en upphävning av Roe vs. Wade, det kända rättsfallet från 1973 som garanterar kvinnors rätt till fri abort i USA.

- Om ni frågar mig ifall jag tar min tro på allvar så är svaret ja, sa Barrett när hon förhördes inför sin nuvarande tjänst år 2017.

- Men jag vill betona att min personliga relation till kyrkan eller min tro inte kommer att påverka min utövning av domartjänsten, tillade Barrett.

Sjubarnsmamma som gillar crossfit - Barrett var aktuell för högsta domstolen redan 2018

En utnämning av Barrett skulle med stor sannolikhet elda upp debatten kring abortfrågan i USA, inte minst eftersom hon skulle efterträda Ginsburg som var en kraftfull försvarare av aborträtten.

Barrett har också antytt att hon är emot hälsovårdslagen Affordable care act, också känd som Obamacare, som garanterar offentlig sjukvårdsförsäkring till miljontals amerikaner.

Amy Coney Barrett är gift och har tillsammans med sin man sju barn, varav två adopterats från Haiti. En av sönerna har Downs syndrom. Bland hennes fritidsintressen ingår crossfit och volontärarbete vid barnens skola, skriver New York Times.

Amy Coney Barrett var aktuell redan i samband med utnämningen av Brett Kavanaugh, som under stor medieuppmärksamhet utnämndes till den högsta domstolen av Trump år 2018. Men Trump lär tidigare ha sagt att han “sparat” Barrett för att efterträda Ginsburg.

Barrett har redan i måndags intervjuats av president Trump i samband med ett besök till Vita huset. Enligt amerikanska mediekällor var Trump mycket imponerad av henne och han har sagt om Barrett att hon är “högt respekterad.”

Barbara Lagoa - Floridadomare med kubanskt påbrå

Vid sidan av Barrett är 52-åriga Barbara Lagoa ett namn som förekommit i spekulationerna.

Lagoa nominerades i december 2019 av Trump till domare vid appellationsdomstolen för USA:s elfte distrikt i Florida. Han har beskrivit Lagoa som “en väldigt bra kandidat”. Hon stöddes också av demokrater i senaten i samband med utnämningen.

Kubansk-amerikanska Lagoa skulle bli den andra latinodomaren i USA:s högsta domstol. Sonia Sotomayor, som utnämndes av president Barack Obama, är den första.

Lagoas kubanska föräldrar flydde undan den kommunistiska revolutionen i hemlandet och kom till USA, vilket anses ha påverkat hennes samhällssyn.

Som domare har hon drivit en konservativ linje och anses liksom Amy Coney Barrett vara originalist i sin tolkning av konstitutionen.

- Om vi inte omfattar vad konstitutionen säger och ständigt gör olika tolkningar av den, så är vi inte bättre än landet som mina föräldrar flydde ifrån, nämligen Kuba, sade Lagoa i oktober i fjol när hon förhördes av senaten..

Domaren Barbara Lagoa i Florida. I bakgrunden Floridas guvernör Ron Desantis.
Bildtext Barbara Lagoa håller tal efter att hon utnämns till Floridas högsta domstol. I bakgrunden delstatens guvernör Ron DeSantis.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Trumplägret anser vissa att Lagoa kunde hjälpa Trump att vinna den livsviktiga vågmästardelstaten Florida i presidentvalet.

- Båda vore utmärkta val som skulle entusiasmera republikaner, men Lagoa skulle troligen ha en direkt inverkan på en kritisk vågmästardelstat som Florida, säger republikanska strategen Phil Cox till Politico.

Vissa republikaner tror också att Lagoa i egenskap av latinokvinna vore en svårare måltavla för demokraternas väntade kritik än Barrett. Andra menar att Lagoas konservativa linje - hon motsätter sig abort och Obamacare - kan avskräcka kvinnliga väljare i Florida.

Barbara Lagoa är gift och har tre barn.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
Här finns allt det viktiga man behöver veta inför valet - hurudan Trump är som politiker, om Biden är det bästa demokraterna har och om det märkliga valsystemet

Källor: Politico, New York Times, CNN, USA TODAY, m.fl.

Diskussion om artikeln