Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI och åklagare i Pennsylvania slår larm om kasserade valsedlar från militärer – får hård kritik av juridiska experter

Från 2020
Uppdaterad 25.09.2020 09:52.
En valfunktionär i North Carolina håller i instruktioner som ges till väljare som ansökt om att få förhandsrösta i presidentvalet.
Bildtext En valfunktionär i North Carolina håller i instruktioner som ges till väljare som vill rösta på förhand. Poströstandet har blivit en inflammerad fråga i USA inför presidentvalet.
Bild: AFP / Lehtikuva

På torsdagen larmade den federala polisen FBI och en distriktsåklagare i delstaten Pennsylvania, David Freed, om misstankar kring ett antal kasserade valsedlar. Det ska handla om nio poströster i området Luzerne County i Pennsylvania.

Rösterna rapporteras komma från amerikanska militärer och valsedlarna ska ha “öppnats på ett oegentligt sätt”. Inga åtal har ännu väckts.

Freed, som är republikan, menar att sju av de nio rösterna var för president Donald Trump, Det är oklart vilken kandidat de två återstående rösterna var ämnade för.

I ett första uttalande sade Freed att alla nio röster var för Trump men han korrigerade sig senare.

5 saker du behöver veta om poströstningen i USA - Spela upp på Arenan

President Trump själv, som upprepade gånger angripit poströstandet och ifrågasätt dess legitimitet, verkade syfta på incidenten när han uttalade sig för reportrar i Vita huset på torsdagen.

Trump sade att röster upphittats i “en skräpkorg på någon ort” och kommenterade vidare att “ ... vi vill försäkra oss om att valet går rätt till och jag är osäker på om det är möjligt.”

"Äventyrar inte valets legitimitet"

Valfunktionärer i Luzerne County sade att de observerade situationen förra veckan och rapporterade situationen vidare omedelbart till myndigheter.

En lokal åklagare i Luzerne County, Stefanie Salavantis, uppgav tidigare i veckan att fallet undersökts och att det “inte kommer att äventyra legitimiteten i valet”, ett uttalande som står i strid med distriktsåklagaren Freeds utspel.

Enligt lagen i Pennsylvania ska alla valsedlar – från militärer och icke-militärer – förvaras i säkerhet innan rösträkningsprocessen drar igång.

Kraftig kritik från juridikexperter mot Freed: “Olämpligt och groteskt”

Juridiska experter har uttryckt sin bestörtning över Freeds utspel.

– Det är groteskt och olämpligt att offentliggöra till vem rösterna var riktade, som om det skulle ha någon betydelse för undersökningen, säger juridikprofessorn Justin Levitt till NPR.

Enligt Levitt är det på sin plats att undersöka fallet men han menar att Freeds utspel verkar politiskt motiverat.

– Det avslöjar att det inte handlar om myndighetsutövning utan om ett kampanjutspel, säger Levitt.

En annan juridikprofessor i Kalifornien, Richard L.Hasen, menar att han inte sett något liknande tidigare.

– Justitieministeriet är inget politiskt verktyg och det här är en händelse som presidenten, som påstår att hans röster kasseras, kommer att förvränga, säger Hasen.

Trumpkampanjen har redan hänvisat till händelsen och påstått att det är bevis på att "demokraterna försöker stjäla valet".

Trump håller fast vid sin vägran att förbinda sig till att överlämna makten vid eventuell valförlust

President Trump väckte rubriker på onsdagen när han antydde att han vägrar avgå vid en eventuell valförlust.

Trump höll fast vid samma budskap också dagen efter.

Donald Trump talar inför reportrar den 24 september 2020.
Bildtext President Donald Trump talade inför medier framför Vita huset på torsdag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera republikanska ledare har tagit avstånd från Trumps utspel.

– Vinnaren den 3 november kommer att sväras in den 20 januari. Vi kommer att se en välorganiserad maktöverföring precis som vi gjort vart fjärde år sedan 1972, skrev republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, på twitter tidigt på torsdag.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kasvosuojus kasvoillaan.
Bildtext Mitch McConnell har ofta försvarat Trump men emellanåt distanserat sig till presidentens uttalanden.
Bild: AOP

Andra republikaner, som senatorerna Marco Rubio och Susan Collins gav också uttalanden där de tog avstånd till Trump.

Demokrater har inte dolt sin bestörtning över Trumps uttalande. Vissa har jämfört presidenten med auktoritära ledare och varnat amerikaner för att hans utspel på allvar.

– Du är inte i Nordkorea, eller i Turkiet. Du är inte i Ryssland, herr president, och förresten så är du inte i Saudiarabien, sa demokratledaren Nancy Pelosi.

– Du är i USA. Det är en demokrati, så tänk om du skulle för en stund skulle visa att du respekterar landets konstitution och den ed du svurit, tillade Pelosi.

FBI-chefen Cristopher Wray, som utnämnts av Trump, uttalade sig i senaten tidigare under dagen och sade även om det kan förekomma småskaliga, lokala oklarheter kring valsedlar så har valfusk på ett bredare plan inte observerats i USA.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
Här finns allt det viktiga man behöver veta inför valet - hurudan Trump är som politiker, om Biden är det bästa demokraterna har och om det märkliga valsystemet

Källor: Washington Post, NPR, New York Times.

Diskussion om artikeln