Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Centralskolan i Hangö slukar en allt större del av budgetpengarna - i höst ska ytterväggarna fixas

Från 2020
Cyklar på den i övrigt tomma skolgården utanför Centralskola i Hangö.
Bildtext Centralskolan i Hangö. Arkivbild från 2019.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Pengar som var öronmärkta för renoveringen av andra skolhus överförs till Centralskolans arbeten, eftersom allt fler problem har hittats där.

I undersökningar som gjorts på sommaren har det kommit fram att Centralskolans ytterväggar har skador som måste åtgärdas så fort som möjligt. Kostnaderna för de övriga reparationerna i Centralskolan har också ökat.

Tekniska nämnden i Hangö beslöt på torsdagen (24.9) att överföra 65 000 euro som skulle användas för Hagaparkens skolbyggnad och 20 000 euro av Hangö gymnasiums anslag till Centralskolan.

I maj flyttades en ännu större summa över till Centralskolans renovering. Den 20 maj godkände tekniska nämnden att 215 000 euro av anslagen som skulle användas för att renovera Hagaparkens skolbyggnad flyttades till Centralskolan.

Eftersom Centralskolans renovering kostar så mycket utförs inga investeringsarbeten i Hagaparkens skolbyggnad eller i Hangö gymnasium.

Ytterväggarna ska renoveras i oktober

Det mest brådskande är att åtgärda väggarna i östra flygeln i Centralskolan.

En rapport från företaget FCG antyder att det finns problem med fukt som sipprar in. I september diskuterade Hangö stadsfullmäktige rapporten från FCG.

I september åtgärdas ett klassrum som ett pilotprojekt. Arbetet med de övriga klassrummen i östra flygeln påbörjas vecka 43 när det är höstlov.

Diskussion om artikeln