Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: I Jaktlaget tar byborna lagen i egna händer - men berättelsens kärna är ett långt och olyckligt äktenskap

Uppdaterad 16.02.2022 11:08.
Naurulokit pesäkeolla.
Bildtext När tusentals skrattmåsar år efter år häckar vid Langsjön i Österbotten blir det till slut för mycket för karaktärerna i Ulrika Hanssons psykologiskt träffsäkra debutroman "Jaktlaget".
Bild: Yle/ Risto Salovaara

Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är ett elegant romanbygge som genom två äkta par skildrar livet i en österbottnisk by – ett liv som till det yttre ser stillsamt ut. Men under ytan sjuder starka känslor som driver tillvaron mot en brytpunkt.

Livet vid Langsjön i Österbotten har under de senaste åren blivit outhärdligt då flera tusentals skrattmåsar häckar vid sjön, sommar efter sommar. Dagarna i ända skränar de och smutsar ner sjön så att ingen längre kan bada.

Bengt, en av dem som bor vid sjön, har allt svårare att stå ut. Alla processer för att få myndigheterna att uppmärksamma problemet går plågsamt långsamt och slutar i avslag.

En svärm med måsar kretsar över en vassbevuxen strand.
Bildtext Frustrationen mot häckande skrattmåsar blir outhärdlig i "Jaktlaget" av Ulrika Hansson.
Bild: Aaron Lee och Bialons / Unsplash

Inom det lokala jaktlaget växer sig frustrationen allt starkare och det kliar i avtryckarfingrarna. Men jakt kommer inte heller på fråga, djuren är fridlysta.

Jaktledaren Jan-Olof manar till tålamod. Christer, en långvarig och respekterad medlem av laget, varnar för de allvarliga konsekvenserna av att träda över lagens gränser.

Men flera av jaktlagets medlemmar gör i hemlighet upp en plan för att göra slut på måsarna en gång för alla. En natt av hagel och grävande.

Framför allt genomsyras verket av en innerlig kärlek till hembygden. I sin debutromanen gör Ulrika Hansson en jättebra skildring av människor som är djupt rotade där de lever

Skarpt familjedrama

Medan Bengt och hans fru Solveig metodiskt förbereder sig för att sätta sin olagliga plan i verket går Christers fru Inger och samlar sig för ett stort steg.

Hon ser tillbaka på sitt liv med Christer med ånger och skam. Christer, som på orten betraktas som en redbar och förnuftig person, har varit en vidrig make och far.

Även om han inte varit fysiskt våldsam så har han aldrig dragit sig för att ta till hot och utpressning för att få sin vilja igenom. Mot sonen Johan har han varit elak och grym, ibland rent livsfarlig.

Framför allt har han aldrig förstått att det är något fel med det.

Nu när Johan är en vuxen man på väg att starta eget i Åbo har Christer allt färre hållhakar på Inger. Och Inger har inte längre några orsaker att stanna kvar.

Det som hindrar henne är tvekan inför att nu, i pensionsåldern, bryta upp från det som varit hennes liv så länge.

En kvinna med svart eyeliner står framför en trädstam och ser in i kameran.
Bildtext "Jaktlaget" är Ulrika Hanssons debutroman utgiven av Schildts & Söderströms.
Bild: Helen Korpak

Elegant romanbygge

Berättelsen i Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är elegant konstruerad kring de två äkta paren. Kapitlen återger turvis scener ur Bengts och Ingers tillvaro och målar omsorgsfullt upp en rik bild av deras liv och plats i byn.

Den stora länken mellan Bengt och Inger är hennes son Johan. De förenas i sina gemensamma minnen av hur han sökte och fick skydd hos Bengt efter pappan Christers brutala trakasserier.

På ett effektfullt sätt skildrar Hansson hur de skärrande minnesbilderna i vardagliga situationer blixtrar fram hos karaktärerna.

På så vis fortsätter det förflutna att färga deras liv och relationer.

Ilska och ambivalens

Medan förberedelserna för den stora måsmassakern är den stora yttre handlingen så stammar romanens starka känslomässiga drivkraft ur den mer lågmälda historien om Inger och hennes olyckliga äktenskap med Christer.

I Christer målar Ulrika Hansson ett träffsäkert porträtt av en rå och skrämmande oempatisk människa, som samtidigt förbluffande nog inte begriper hur hans beteende fräter sönder den tillit som gör kärleken möjlig.

Hon skildrar Ingers raseri och indignation, men också hennes sorg och ambivalens, och den kvardröjande värmen för den Christer en gång varit för henne och vem de varit tillsammans.

Framför allt genomsyras verket av en innerlig kärlek till hembygden. I sin debutromanen gör Ulrika Hansson en jättebra skildring av människor som är djupt rotade där de lever.

Lyssna på Kulturpodden om porträtt av åldrande kvinnor, bl.a. om Jaktlaget: