Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två vingar har lossnat på tre veckor vid Ömossa vindkraftpark: "Det är fullständigt exceptionellt"

Från 2020
Uppdaterad 25.09.2020 14:37.
Tre vindkraftverk reser sig ovanför trädtopparna. Ett av kraftverken har tappat ett rotorblad.
Bildtext Vindkraftverken i Ömossa, Kristinestad har haft flera problem. Nu har igen ett rotorblad brustit på ett av kraftverken.
Bild: Yle/Juho Teir

Under natten till fredagen föll ett rotorblad ner från ett vindkraftverk i Ömossa, Kristinestad. Åskvädret kan ha spelat roll i olyckan.

EPV:s vindkraftpark i Ömossa har inom loppet av tre veckor drabbats av två stora olyckor med rotorblad som brutits av och fallit till marken.

Den första olyckan inträffade den 6 september och den andra natten till fredagen den 25 september.

- Vi har redan kunnat smått inleda undersökningen av den första olyckan, men risken för bitar av glasfiber som lossnar och faller ner gör att vi inte ännu kan göra ordentliga utredningar, konstaterar vd:n för EPV Vind, Frans Liski.

Det finns dock en gemensam nämnare för olyckorna. Ett kraftigt åskväder har dragit över området vid båda tillfällena.

- Vi har hittat spår av blixtnedslag på andra håll i parken, men hur stor roll åskvädret har spelat är inte i det här skedet klart.

- Men att två vingar går av är fullständigt exceptionellt.

Kan blixtnedslag orsaka sådana här skador?

- I princip borde de inte göra det, men blixten är en otrolig naturkraft. Nog orsakar åskväder skador på annat håll också, säger Liski.

Utredningen ordentligt i gång om en dryg vecka

En första snabb blick på skadorna har gjorts med hjälp av drönare, men på grund av risken för fallande bitar kan ytterligare utredningar inledas först efter att området blivit säkert att vistas på.

- Nästa vecka får vi en lyftkran till den första skadade turbinen och med hjälp av den ska vi städa undan lösa bitar. Då först kan vi ordentligt komma igång med utredningen.

Två vindkraftverk står i skogen. På det främre kraftverket saknas ett rotorblad.
Bildtext Åskan misstänks vara boven i dramat.
Bild: Yle/Juho Teir

Tanken är att utredningen på marknivå ska inledas vecka 41 och sedan kallar man även in experter från Danmark för att inspektera skadorna noggrannare.

- Vi för diskussioner med tillverkaren. De har den bästa expertisen och de vill också veta vad som hänt. Vi måste också godkänna det faktum att utredningen kommer att ta sin tid.

- Inga planer finns ännu att reparera rotorbladen eftersom vi inte vet vad som har hänt. Det kommer nog att ta en lång stund innan de här två turbinerna är i funktionsdugligt skick.

Enligt Liski har man undersökt övriga vindkraftverk på området för skador. Skadorna kategoriseras och beslut fattas sedan om vilka reparationsåtgärder som krävs.

- Det är bara i undantagsfall som vi tvingas byta hela rotorbladet eller ta ner det för reparation. Men än så länge snurrar de flesta kraftverk normalt.

Problem även tidigare

Vindkraftparken har drabbats av tekniska problem även tidigare. Endast ett halvt år efter att parken invigdes gick hälften av möllorna på tomgång på grund av tekniska problem.

- Det här två fallen kan antagligen inte kopplas ihop till de tidigare problemen. De åtgärder som gjordes då var lite annorlunda, men man måste dock konstatera att vi inte ännu vet vad som orsakat olyckorna den här gången.

Diskussion om artikeln