Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aureskoskis träförädlingsfabrik skapar fler jobb i Kaskö och ökar hamnens livskraft – "Det här gör gott för hela Kaskö"

Från 2020
Man vid produktionslinje i träförädlingsfabrik.
Bildtext I veckan invigdes en ny produktionslinje vid Aureskoskis fabrik i Kaskö. Hyvlat trä exporteras till bland annat Storbritannien för att bli möbler.
Bild: Päivi Rautanen / Yle

I veckan invigdes en ny produktionslinje vid Aureskoskis fabrik i Kaskö. Bräder hyvlas och exporteras till bland annat Storbritannien, där hemmasnickare bygger möbler av dem. Aureskoskis etablering i Kaskö är mycket positiv för staden.

Aureskoski, som verkar i Parkano och Mänttä-Vilppula, köpte Metsä Woods, det vill säga före detta Finnforests, fabrikshallar i Kaskö, för fem år sedan.

På tisdagen invigdes den sista produktionslinjen i träförädlingsfabriken.

Kvinna i fabrik.
Bildtext Riksdagsledamoten Paula Risikko (Saml) fick äran att inviga den nya produktionslinjen i fabriken i Kaskö.
Bild: Päivi Rautanen / Yle

- Den här automatiserade linjen har gjorts i ordning så småningom, men slutspurten har ägt rum de senaste månaderna, berättar Juha Palonen, chef för enheten i Kaskö.

På den nyöppnade produktionslinjen hyvlas bräder och andra tillbehör för hemmasnickare. Produkterna säljs till järnaffärer och via nätet.

- För näthandeln behöver vi korta bräder och små paket, säger Palonen.

Aureskoski sysselsätter nu över 20 personer i Kaskö. Företaget har under slutet av sommaren och början av hösten rekryterat fem nya anställda, bland andra enhetens chef Juha Palonen.

Även om den nya produktionslinjen i fabriken är automatisk krävs det fler övervakande ögon och händer som hjälper till.

Aureskoski söker som bäst efter tio anställda till och företaget är redo att utbilda också sådana som byter bransch.

Ger Kaskö livskraft

Stadsdirektör Minna Nikander tror att Aureskoski kommer att hitta den arbetskraft man behöver i Kaskö eller i näromgivningen. Hon tycker att det är fint att man också i coronatider vågar investera och blicka framåt.

- Aureskoskis investeringar gör gott för Kaskös och hela näromgivningens livskraft.

Nikander hoppas att man inom en nära framtid också får se nya ansikten på Kaskös lugna gator.

- Kanske vi får nya invånare till vår stad. Jag är väldigt hoppfull i det här skedet.

Hamnen förde exportföretaget till Kaskö

De träprodukter som förädlas i Aureskoskis fabrik i Kaskö exporteras i huvudsak. Stadsdirektör Minna Nikander är nöjd med att Aureskoskis växande verksamhet livar upp hamnen som är viktig för Kaskö.

Truck utanför fabrik.
Bildtext Aureskoskis fabrik i Kaskö kan ha upp till 60 anställda i framtiden, tror Tammistokoncernens vd Markku Heinonen.
Bild: Päivi Rautanen / Yle

Aureskoskis förädlingsfabrik hör till Tammistokoncernen. Vd Markku Heinonen säger att Aureskoski valde att etablera sig i Kaskö just på grund av hamnen. Också järnvägsförbindelsen lockade företaget till Kaskö.

Markku Heinonen tror att man på sikt kommer att kunna utnyttja hela det stora fabriksområdets kapacitet i Kaskö och att det kan jobba upp till 60 anställda på fabriksområdet i framtiden.

- Nu tar vi de första stegen. Men jag tror att vi på enheten i Kaskö kommer att jobba i flera skift i framtiden, och att våra produkter skeppas härifrån ut i världen. Men först måste vi hitta de lönsamma marknaderna.

Heinonen tror att man hittar lönsamhet i att förädla finländskt trä så långt som möjligt innan det exporteras ut i världen.

Kristinestadsbo fick jobb i fabriken

Kristinestadsbon Tanja Ahola, 43, är en av de nyanställda i Aureskoskis fabrik i Kaskö. Hon jobbar som protokollförare vid den nya produktionslinjen och skickar iväg paket ut i världen.

Kvinna i fabrik.
Bildtext Tanja Ahola
Bild: Päivi Rautanen / Yle

- Där for de första paketen iväg till England, säger hon.

Tanja Ahola är storkökskock till utbildningen. Hon har arbetat som köksa i skolor och daghem och på en hundmatsfabrik. Nu i höst har hon sadlat om och bytt bransch.

Träförädling är ändå inte en helt ny bransch för Tanja Ahola. Som yngre jobbade hon på dåvarande Finnforest, i samma fabrikshall som Aureskoski senare köpte, i sex år.

För omkring 15 år sedan blev hon arbetslös.

- Jag trivs med fabriksarbete, säger hon.

Den här texten bygger på artikeln Aureskosken jalostetehtaan laajennus tuo kaivattuja työpaikkoja Kaskisiin ja lisää sataman elinvoimaa skriven av Päivi Rautanen /Yle Pohjanmaa. Översättning av Anna Kurtén /Yle Österbotten

Diskussion om artikeln