Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter en lång paus blir det teater igen - Åbo Svenska Teater besöker Västnyland med en pjäs om kärlek

Från 2020
Två skrattande män på en trottoar.
Bildtext Regionproducent Jan Lindroos och skådespelare Nicke Lignell är glada över att få åka på turné med pjäsen Kärleksbrev, som bland annat ska spelas på kulturhuset Karelia i Ekenäs.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Åbo Svenska Teater ger sig ut på turné med en pjäs om livet och kärleken. Den startar i Bromarv och Ekenäs, där skådespelaren Nicke Lignell har vuxit upp.

Den tolfte mars fick föreställningarna på Åbo Svenska Teater ÅST ett abrupt slut när regeringen införde coronarestriktioner.

Skådespelarna Nicke Lignell och Jonna Järnefelt hade i det skedet hunnit uppföra några föreställningar av pjäsen Kärleksbrev på Åboscenen.

Nu får pjäsen en fortsättning ute på mindre estrader i bygderna.

- Då i våras tänkte vi att vi ska göra allt för att kunna spela slut den här pjäsen, eftersom det blev så på hälft, säger Jan Lindroos som är regionproducent på ÅST.

Ett läsdrama om hur livet kan bli

ÅST åker ut på turné med en föreställning som satts upp under många år på många olika ställen. Pjäsen Kärleksbrev är skriven år 1989 och hade premiär på Broadway. Sedan dess har den turnerat runt om i världen.

Kärleksbrev är ett så kallat läsdrama; det vill säga att skådespelarna egentligen inte skådespelar, utan läser text och gestaltar skeenden via den.

I pjäsen läser Nicke Lignell och Jonna Järnefelt brev som två människor har skrivit till varandra.

De första breven är glada och barnsliga brev som de har skrivit när de var barn, för att sedan fortsätta genom livet med alla dess olika skeden.

Livet för de två människorna åt olika håll och för dem samman ibland, men det är framför allt breven som håller ihop dem, säger Nicke Lignell.

- Vi landar på en ålder ungefär där jag själv är, det vill säga femtio plus, då man kanske senast börjar undra hur ens liv blev så här. Pjäsen är en version av hur två liv blev.

Skådespelarna samverkar via publiken

Läsdramat som form är väldigt ovanlig i Finland och definitivt i Västnyland.

För skådespelarna blir det de säger väldigt viktigt, men också hur de säger det och hur de använder sina kroppar.

Kärleksbrev är två timmar lång och under den tiden sitter de två skådespelarna vid ett bord och tittar egentligen inte på varandra.

- Det är ganska intressant vad som händer när vi levererar innehållet via publiken till varandra, säger Lignell.

Turnépremiären sker i Bromarv den 2.10 och fortsätter i Ekenäs den 3.10 där det ges två föreställningar samma dag. Den 10.10 spelas pjäsen i Hangö och den 15.10 i Karis.

Nicke Lignell har en lång och omfattande skådespelarkarriär bakom sig, men det här är första gången han står på en teaterscen i Västnyland.

- Det är roligt att spela i Västnyland. Det påverkar ju inte vad vi gör, men det det finns en själslig dimension och jag antar att det är någon bekant som kommer.

Många säkerhetsarrangemang

Regionproducenten Jan Lindroos har en känsla av att folk otåligt väntar på att få gå på teater igen. Han har diskuterat med de lokala arrangörerna och träffat folk när han har hängt upp affischer.

- Alla säger att det är så roligt att något händer igen.

Faktum är ändå att coronaepidemin verkar lägga i högre växlar och det påverkar också arrangemangen kring turnén.

För att undvika trängsel i foajén kommer dörrarna till teatern att öppnas en halv timme innan föreställningen.

Pausen kommer också att vara längre än normalt så att folk i lugn och ro utan trängsel ska hinna gå på toaletten.

Arrangörerna räknar med hälften så många åskådare som normalt. Det finns inte heller någon platsnumrering, utan man blir tilldelad platser efter hand som man anländer till föreställningen.

På det sättet ska man se till att publiken sitter tillräckligt långt ifrån varandra.

- Så jag uppmanar folk som vill sitta tillsammans att komma i grupp till teatern, säger Jan Lindroos.

Åbo Svenska Teater turnerar i Västnyland med pjäsen Kärleksbrev

9:35

Diskussion om artikeln