Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Problem med återvinningen av rotorblad - finskt företag kan sitta på lösningen

Från 2020
Uppdaterad 28.09.2020 10:10.
Tuulivoima
Bildtext Vindkraftverk i Brahestad.
Bild: Paulus Markkula / Yle

I Tyskland funderar man på vad man ska ta sig till med rotorbladen från gamla vindkraftverk. Från och med år 2024 räknar man med 70 000 ton avfall per år. På Finlands vindkraftsförening oroar man sig inte ännu, men problemet är redan här.

I dagsläget finns det fler än 27 000 landbaserade vindkraftverk i Tyskland och landets miljömyndighet UBA räknar med att man kommer att börja se en större nedmontering av gamla kraftverk år 2021.

I ett forskningsprojekt konstaterar UBA att det kan uppstå flaskhalsar vad gäller återvinningen av rotorbladen, som är gjorda av bland annat glasfiber. I november 2019 fanns det bara en anläggning i hela landet som klarade av att återvinna materialet.

Större mängder rivs inte ännu i Finland

Finland är i jämförelse en liten spelare på vindkraftsmarknaden; i slutet av 2019 fanns det 754 kraftverk i hela landet.

Men visst, "vindkraften växer så det svischar" i Finland och på Fingrid tror man att vindkraften inom tio år kan vara lika viktig för den finländska elproduktionen som kärnkraften.

Så även här hos oss måste man fundera på vad ska man ta sig till med rotorbladen från gamla kraftverk. Båtindustrins glasfiberavfall grävs fortfarande ner på soptipparna. Avfallet är svårt att bränna och svårare att återanvända.

- Byggandet av större kraftverk tog fart i Finland kring 2012 och deras livslängd är mellan 25 och 30 år. Så under pågående årtionde rör det sig om bara enstaka kraftverk som rivs, säger Heidi Paalatie, operativ direktör på Finlands vindkraftsförening.

Men enligt uppgifter till Svenska Yle planerar som bäst ett vindkraftsbolag att byta ut en hel del rotorblad i en vindpark i Finland. Under fredagen har vi inte ännu fått uppgifterna bekräftade av företaget.

Finskt företag kan ha lösningen: "Problemet existerar redan också här i Finland"

På olika håll i världen funderar man nu på lösningar.

Bland dessa möjliga lösningar hittas också ett finskt företag, Conenor.

Företaget har utvecklat ett sätt på vilket man kan återvinna till exempel vindkraftverkens rotorblad. Material som företaget framställt av bland annat avfall från rotorblad har använts till läktarbänkar, regnskydd och mera på Kymiring-banan nära Kouvola.

Nu skulle det gälla för någon eller några att investera i tekniken. Enligt Vd Markku Vilkki finns det i dagsläget ett tiotal potentiella kunder i Europa och ett halvt dussin i Indien.

- Problemet existerar redan också här i Finland, säger Vilkki och hänvisar till att ett par bolag kontaktat honom angående använda rotorblad.

"Mycket önsketänkande i luften"

Så vem ska investera här i Finland? Vindkraftsbolagen? Staten?

- Det blir affärsverksamhet av det där, som allt annat. Någon investerar och någon tjänar på det. Det måste skapas en kedja där ett företag får betalt för att ta emot avfallet. Sen tillverkas det något av det och säljs vidare, säger Heidi Paalatie.

- Jag tror att det kan finnas bolag som är intresserade av att utöka verksamheten i den riktningen.

Markku Vilkki är kritisk till dagsläget.

- Det är mycket önsketänkande i luften. Men ingen vill ta ansvar och agera, eftersom det kostar.

Vilkki anser att det borde vara förbjudet att förstöra och bränna rotorbladen och likaså att transportera bladen utomlands för att förstöra dem där.

Hur påverkar det då vindkraftens image som en miljövänlig energiform, att man i dagsläget inte har ett utvecklat system för återvinningen?

- Hela kedjan, från vaggan till graven, ska vara hållbar. Och det här är en sak som kan lösas. Även när det gäller nedmontering av kolkraftverk, vattenkraftverk och kärnkraftverk finns det utmaningar, säger Heidi Paalatie.

Artikeln uppdaterad 28.9 klockan 10.10 med nya kommentarer av Markku Vilkki.

Diskussion om artikeln