Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Cannabis kan stjäla debatten - kritiken från huvudstadsregionen är svårare att lösa

Från 2020
Anna-Maja Henriksson, kommentatorns bild infälld.
Bild: Yle/Tiina Jutila, Johanna Kannasmaa

När SFP håller partidag idag kan den livligaste debatten komma att handla om en motion om cannabis. Men en helt annan fråga bubblar under, och den ligger mycket närmare SFP:s kärnfrågor. Hur ska partiledningen svara på kritik från dem som kämpar i en tvåspråkig verklighet som blir allt vanligare?

Ett kongresshotell invid flygplatsen i coronatider är kanske inte det mest attraktiva stället om man ska få känn på stämningen i partiet. Men det är ändå symboliskt att årets partidag hålls uttryckligen i Vanda.

Staden symboliserar SFP:s utmaningar med minskat inflytande på tvåspråkiga orter. Fördelningen i stadsfullmäktige talar sitt tydliga språk. Med 2 av 67 ledamöter är möjligheten att påverka rätt så liten, i synnerhet om man inte har en enda plats i viktiga nämnder som social- och hälsovårdsnämnden.

Det här är något som fullmäktigeledamöterna Patrik Karlsson och Stefan Åstrand försöker skapa debatt kring på partidagen. De har lämnat in varsin motion om att få en tilläggsresurs i form av en politisk sekreterare, betald av partiet, för de förtroendevalda i Mellannyland.

Svaret från partifullmäktige är inte uppmuntrande för motionärerna. Många kommuner skulle önska sig en sådan resurs, heter det i svaret, och Karlsson respektive Åstrand uppmanas ansöka om motsvarande resurs från kommunen.

Det här kanske låter som en detalj, men faktum är att diskussionen symboliserar en dragkamp mellan huvudstadsregionen och Österbotten som har pågått länge. Den fick ny aktualitet i en uppmärksammad artikel i Hbl för ett par veckor sedan. Flera aktiva, bland andra Karlsson och Åstrand, framförde kritik mot ordförande Anna-Maja Henriksson, för bristande intresse för huvudstadsregionens behov.

Många skyndade till Henrikssons försvar

Henriksson fick möjlighet att svara på kritiken i samma tidning, och radade upp en rad frågor med koppling till huvudstadsregionen och Nyland där hon har aktiverat sig.

Hon nämner att hon har arbetet för tilläggsfinansiering för Svenska Teatern, att SFP påverkade vårdreformen i Nyland, för att få en indelning av fyra vårdlanskap förutom Helsingfors, samt att hon har uppmärksammat behovet av barnträdsgårdslärare på svenska i huvudstadsregionen. Det finns flera exempel i artikeln.

Efteråt har en lång rad SFP:are skyndat till för att försvara Henriksson, de flesta inom partiets kärna. De kritiska uppmanas söka upp ordförande direkt utan att gå via medierna.

På en partidag skulle det finnas ett gyllene tillfälle att föra en debatt om frågor som är svåra för partiet. Dan Johansson, ordförande för SFP i Nyland, uttrycker en klar önskan i en intervju för Svenska Yle.

- Jag förväntar mig att Nyland och huvudstadsregionen, inklusive Helsingfors ska få en hel del uppmärksamhet. Det behöver vi inför kommunalvalet, där vi har en hel del utmaningar, säger Johansson.

Huvudstadsregionens utmaningar är en fråga som SFP inte kommer undan. Fler finlandssvenskar flyttar till kommunerna kring tillväxtcentren i söder. I kommuner som Vanda är finlandssvenskarna numerärt sett många men procentuellt sett få. Om man har som verksamhetsidé att bevaka de svenskspråkiga intressena så kommer man inte runt problemet.

Finns det en känslighet att ta debatten?

Det här är en debatt som bubblar på under ytan, men det är inte sagt att det blir som Johansson önskar.

Vad det beror på är svårt att säga. En del får kalla fötter när de ska utmana partiledningen på plats. Andra är inte på plats överhuvudtaget, kanske av säkerhetsskäl på grund av coronan, och röstar hemma vid datorn.

Men finns det också en känslighet och en överförsiktighet att gå in i diskussionen med allt vad det innebär?

Det här kan jämföras med den verkligt häftiga debatten alldeles nyligen inom Centern, där landsbygdens intressen jämfört med resten av Finland ledde till häftigt meningsutbyte mellan Katri Kulmuni och utmanaren Annika Saarikko. Centeraktiva säger ofta att debatterna och den offentliga dragkampen rensar luften i det partiet.

Cannabis stjäl showen?

Ändå är diskussionen nygammal inom SFP. Den handlar på ett eller annat sätt om huvudstadsregionens och Österbottens olika förhållningssätt till utmaningarna i den tvåspråkiga verkligheten.

Det är möjligt att debatten inte tas den här partidagen heller. Utan ordförande- eller viceordförandeval riskerar den enda fråga som väcker debatt att handla om avkriminaliseringen av cannabis.

Svensk Ungdom har nämligen lämnat in en av få motioner, som är en klassisk mediesexig fråga som alla brukar ha en åsikt om. Det blir säkert en intressant diskussion, men frågan kan uppfattas som ganska långt från partiets kärnfrågor.

Se en livesändning från partidagen här:

Svenska Yle live: SFP:s partidag diskuterar cannabis - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln