Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredning: Jessikka Aro fråntogs amerikanskt pris eftersom hon twittrat negativt om Trump

Från 2020
Jessikka Aro i en soffa framför fönster i G-18.
Bildtext Jessikka Aro har blivit känd för sin nyhetsrapportering kring ryska trollfabriker.
Bild: Bengt Östling/Yle

Journalisten Jessikka Aros kritik mot USA:s president Donald Trump var orsaken till att hon gick miste om ett amerikanskt pris, slår en utredning fast.

USA:s utrikesministerium tänkte dela ut det prestigefyllda amerikanska priset International Women of Courage Award 2019 till Aro, men priset drogs plötsligt in.

Priset International Women of Courage tilldelas kvinnor världen runt som kämpat för kvinnors rättigheter eller gjort andra goda gärningar. Aro skulle belönas för sin rapportering kring ryska trollfabriker.

Enligt utrikesministeriet hade Aro felaktigt informerats om priset och i själva verket var inbjudan till prisgalan en kommunikationsmiss.

Nu slår ändå en intern utredning på USA:s inrikesministerium fast att det verkligen var Aros tweetar om presidenten som ledde till att hon gick miste om sitt pris.

Enligt utredningen har inget brott begåtts, men utrikesministeriet har ljugit för både USA:s kongress och medierna om orsaken till att priset drogs in.

Senatorer krävde officiell utredning

En del demokrater i senaten i USA krävde ifjol en officiell utredning om fallet Aro. Demokraten Robert Menendez ansåg att utrikesministeriet var skyldig Aro en ursäkt.

- Utrikesministeriet med Mike Pompeo i spetsen är ute efter att tysta ner de som vågar tänka annorlunda så att president Trump inte ska bli irriterad, sa Menendez enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt utredningen backade man Aros pris också för att undvika att hon skulle säga någonting opassande på prisutdelningen.

Källa: AP, STT