Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regnet orsakade strålningslarm i Houtskär och Euraåminne - Strålsäkerhetscentralen: Ingen fara för hälsan

Från 2020
Regndroppar skapar ringar på vattenyta
Bildtext Regnet orsakade högre strålningsnivåer.
Bild: Mostphotos

Regnet tryckte ner naturliga radioaktiva ämnen mot marken som orsakade larmet.

Strålsäkerhetscentralen (Stuk) fick sent på fredagskvällen meddelanden om att strålningen ökat på strålningsstationer. Räddningsverket varnades om förhöjda strålningsvärden i Houtskär i Pargas vid tiotiden på kvällen samt i Euraåminne efter midnatt.

Varningarna innebar inget uppdrag för räddningsverket. Enligt Stuk orsakades båda larmen av de kraftiga regnskurarna i Sydvästra Finland. Regnet tryckte ner de radioaktiva ämnen som finns naturligt i luften mot marken, vilket ledde till höjda strålningsvärden vid mätstationerna under fredagskvällen.

Kraftiga nederbördsområden har rört sig i Sydvästra Finland och tryckt ner de naturliga radioaktiva ämnena som finns i naturen, det vill säga nedbrytningsprodukterna av radongas, säger Stuks laboratoriechef Aleksi Mattila till STT.

Långt ifrån farliga värden

På grund av det kraftiga regnet steg strålningsnivåer på mätstationerna, och på en del stationer steg de över larmgränsen. De uppmätta nivåerna är ändå fortfarande inom gränserna för naturlig bakgrundsstrålning och är inte farliga för hälsan.

- Strålningsvärdena är inte farliga. I Houtskär är de normala nivåerna 0,15 mikrosievert i timmen, och de uppmätta värdena i fredags var 0,27, säger Mattila.

Nivåer som är skadliga för hälsan är då människan utsätts för strålning som är tiotals eller hundratals millisievert i timmen, det vill säga ungefär tiotusen gånger högre värden än de som uppmättes under fredagen.

Millisievert är tusen gånger större än mikrosievert. Finländare utsätts årligen för en strålningsdos på ungefär 3,2 millisievert.

Stuk följer med strålningsnivåerna i Finland i realtid genom ungefär 260 mätstationer.

Källa: STT

Diskussion om artikeln