Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Duplantis segertåg från början till slut – svensken tog sin 16:e raka seger i Diamantligans avslutningstävling

Från 2020
Duplantis etta i Doha.
Bildtext Duplantis etta också i Doha.

Armand Duplantis gick från klarhet till klarhet under säsongen 2020. Det svenska stavhoppsunderbarnet vann alla sina 16 tävlingar under säsongen och förpassade i samma veva den ikoniske Sergej Bubkas världsrekord till historieböckerna.

Den sista tävlingen i friidrottens Diamantliga 2020 gick av stapeln i fredags i Qatars huvudstad Doha. Den mest emotsedda kampen var förmodligen herrarnas stavhopp där den nye världsrekordhållaren Armand Duplantis – han satte nytt världsrekord i Rom härom veckan – bjöds på på pappret högklassigt motstånd av bland andra amerikanen Sam Kendricks och fransmannen Renaud Lavillenie.

Sparsamma höjder

Dess värre lyste de höga höjderna med sin frånvaro. 5,82 räckte till seger – ett resultat som för övrigt tangerar Jani Lehtonens finländska rekord från 1993.

Och segern, ja den gick än en gång till den oförliknelige Armand Duplantis. Men det satt hårt åt: såväl Duplantis som duon Kendricks och Lavillenie klarade 5,82, men i och med att svensken klarade höjden på sitt första försök och de övriga på sitt tredje gick segern till den blott 20-årige Duplantis.

Duplantis rev två försök på 5,92 och ett på 6,00, men det spelade ingen roll i och med att Kendricks och Lavillenie rev alla sina tre försök på 5,92.

Därmed gick segern till Duplantis, för 16:e gången den här säsongen – elva utomhus, fem inomhus. Sex gånger blev hans segerresultat under sex meter, tre gånger exakt sex meter och sju gånger över sex meter.

Thompson-Herah på snabbt humör

Den jamaicanska sprinterdrottningen Elaine Thompson-Herah var överlägsen på 100 meter. Hennes segertid 10,87 var bara två hundradelar långsammare än säsongens snabbaste tid som är i hennes namn.

Elfenbenskustens Marie-Josee Ta Lou blev tvåa med tiden 11,21 före USA:s Kayla White med 11,25.

Annimari Korte hade blivit inbjuden till Doha för att tävla på 100 meter häck, men hon valde att avsluta sin säsong redan för en dryg vecka sedan efter Diamantligans tävling i Rom. Där blev en utmattad Korte sista med sin sämsta tävlingstid, 13,34, för säsongen.

Alla resultat hittas via denna länk.

Diskussion om artikeln