Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den tilltänkte premiärministern i Libanon kastade in handduken - det är förstås sekterismen som försvårar regeringsbildningen

Från 2020
Libanons tilltänkte premiärminister Mustafa Adib lämnade presidentkansliet på lördagen efter att han meddelat att han ger upp.
Bildtext Libanons tilltänkte premiärminister Mustafa Adib lämnade presidentkansliet på lördagen efter att han meddelat att han ger upp.

Den desperata ekonomiska situationen till trots, har den politiska eliten i Libanon misslyckats med att bilda en regering som man hoppades skulle rädda landet. Den sunnimuslimske regeringsbildaren Mustafa Adib gav upp under pressen från shiamuslimska Hizbollah och Amal.

Libanons tidigare regering tvingades avgå efter den massiva explosionen i hamnen i Beirut, som krävde uppemot 200 människoliv.

Efter medling av Frankrikes president Emmanuel Macron har Adib försökt bilda regering sedan en månad tillbaka. Enligt det franska initiativet skulle man sträva efter att bilda en teknokratregering, där politiskt obundna experter skulle få en central roll.

Regeringens första uppgift skulle vara att återuppta förhandlingarna om ett nödlån från Internationella Valutafonden. IMF och andra internationella långivare har krävt omfattande reformer bland annat av det libanesiska finanssystemet, som genomsyrats av korruption.

Det politiska systemet i Libanon är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet. Det sekteristiska systemet anses vara huvudorsaken till den omfattande korruptionen och det ineffektiva styret i landet.

Premiärministern i Libanon ska enligt det här systemet alltid vara sunnimuslim. Libanons förre Tysklandsambassadör, sunnimuslimen Adib väckte ingen större entusiasm bland libaneserna. Men man visste redan på förhand att det skulle bli svårt att få till stånd en ny regering oavsett vem som var regeringsbildare.

Sekteristiskt bråk om finansministerposten

De största shiamuslimska grupperingarna Hizbollah och Amal krävde att få behålla finansministerposten och kontrollen över finansministeriet.

Det kravet ser ut att ha blivit speciellt akut efter att USA införde sanktioner mot två politiker som står Amal och Hizbollah nära, bland dem den förre finansministern.

Ledare för Hizbollah och Amal ville få besluta om utnämningarna av shiamuslimska ministrar i den tilltänkta regeringen och ansåg att Adib inte visade dem tillräcklig respekt.

Då Adib meddelade president Michel Aoun att han ger upp uppdraget som regeringsbildare, sade han ändå att man inte får överge den franska planen, utan att det franska initiativet måste leva vidare.

Bara för några dagar sedan sade president Aoun att landet kan vara dödsdömt och "gå åt helvete" om regeringsförhandlingarna misslyckas.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln