Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefen för europeiskt center mot hybridhot Teija Tiilikainen: Frågan om påverkan i amerikanska valet mer komplicerad den här gången

Från 2020
Mörkhårig kostymklädd sittande kvinna mot en blå bakgrund. Chefen för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot Teija Tiilikainen i Yles studio i september 2020.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Chefen för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot Teija Tiilikainen säger att frågan om utländsk påverkan i det amerikanska presidentvalet om en dryg månad är komplicerad och annorlunda än inför valet 2016.

Tiilikainen säger till Svenska Yle att presidentkandidaten Donald Trump gynnades i valet 2016 av rysk påverkan.

- Trump försöker förklara bort att han gynnades av Rysslands påverkan förra gången. Och så påstår han att Kina helst skulle vilja se Biden som president.

Tiilikainen säger att frågan om påverkan den här gången är mer komplicerad än 2016.

- Det finns inrikespolitiska partier och aktörer som försöker samma sak den här gången. Det vill säga svartmåla kandidater och använda sociala medier för att påverka resultatet.

Tiilikainen säger att det redan nu finns mycket desinformation och försök att påverka partierna och kandidaterna, men att det är svårt att säga i vilken mån de här aktionerna kan härledas till andra länder. Hon säger att det kan hända att man först efter valet kan påvisa utländsk påverkan.

- Det brukar vara så att man först i efterhand kan påvisa vem det var.

Tiilikainen säger att utomstående aktörer i många val, till exempel med hjälp av sociala medier, har kunnat påverka debatten och de teman som man diskuterar. Enligt henne är det ändå svårare att säga hur det här har påverkat valresultatet.

Hon säger att det här kan motverkas genom att man ökar medvetenheten om problemet och ökar sociala mediers ansvar för det som pågår på plattformarna.

- Också det att medborgarna är medvetna om de här riskerna är ett stort steg framåt.

Tiilikainen talade om hybridhot i lördagens Morgonettan Yle TV1.