Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tallinn inledde det finska ligaäventyret med blytung förlust – ÅIFK knep segern i numerärt underläge: ”Det fanns inte någon som inte hade velat spela”

Från 2020
Uppdaterad 26.09.2020 21:24.
Andreas Nyström firar mål.
Bildtext Lagkaptenen Andreas Nyström firar ett ÅIFK-mål mot HC Tallinn.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Nu finns det officiellt ett estniskt lag i FM-ligan i handboll. HC Tallinn stod för en mäktig kämpainsats i Åbo – men riktigt hela vägen räckte det inte. Esterna sticker inte heller under stol med att GrIFK:s beslut att inte spela mot dem kom som en överraskning.

– En fartfylld och spännande match allra in i det sista. Men tränarna har nog säkert ett och annat att säga om försvarsspelet, säger handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen till Yle Sporten.

Det är lätt att hålla med Henttonens analys. Matchen mellan ÅIFK och HC Tallinn slutade efter en dramatisk andra halvlek i en 35–34-seger till Kanariefåglarna.

Det såg ut att gå riktigt snett för Åbolaget bara minuter innan slutsummern. Eero Laine drog på sig en tvåminutare och med en minut och åtta sekunder kvar att spela kvitterade Kaspar Lees till 33–33.

Men i numerärt underläge såg Niklas Manderoos och Isak Lehvonen till att ÅIFK ändå fick ta sin första seger för säsongen.

– Nog blev det svårt i slutet … men samtidigt är det ju kul om det blir tajt, säger ÅIFK:s främsta målskytt Peik Sjöblom och ler brett efter matchen.

"Klarade av att utnyttja deras stående försvar"

Sjöblom stod för åtta mål i den svartgula dressen och bidrog starkt till segern. Tillsammans med Andreas Nyström och Oscar Berglund stod Sjöblom för det mesta i Åbooffensiven.

– Vi hade inte kunnat kolla hemskt mycket på deras spel alls, vi hann bara se några enstaka videoklipp, säger Sjöblom och fortsätter:

– Vi visste lite vilka spelare de har i mitten och vi klarade av att utnyttja deras stående försvar. Vi hade rätt spel för att komma förbi dem. Vi visste vilka körningar vi skulle göra för att få dem i rörelse och flyga förbi dem och kasta in bollen i mål.

Peik Sjöblom.
Bildtext Peik Sjöblom.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

I halvtidspausen ledde ÅIFK med 20–16, men Tallinn kom bra in i matchen efter vilan och utnyttjade en svängig och ytterst fartfull sekvens med snabba kontringsmål i båda ändorna för att komma in i dusten på nytt.

En väckarklocka för ÅIFK.

– Vi snackade om att vi måste fokusera på det vi gör i försvaret och också ta bort deras nyckelspelare, vilket vi gjorde. Vi steg upp i försvaret och lyckades plocka bort deras farligaste kille. Så fick vi bort farten av deras spel, berättar Sjöblom.

Tidpunkten för söndagsmatchen "en överraskning" för Tallinn

En av de farligaste Tallinn-spelarna på lördagen var just Kaspar Lees, som tillsammans med Markus Viitkar var lagets målhungrigaste spelare i ligadebuten.

– En tuff match, inte minst med tanke på att vi endast hade spelat två matcher före det här. Vi håller fortfarande på att söka vårt spel, men gjorde ändå väl ifrån oss tycker jag. Trots förlusten, säger Lees till Yle Sporten.

– Vi hade problem i offensiven i den första halvan och kom bättre med under den andra halvtimmen. I försvaret hade vi lyckade spel. En kämpainsats som inte räckte till i dag, fortsätter han.

Kaspar Lees.
Bildtext Kaspar Lees.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Timmar innan matchen fick Tallinn-spelarna höra att Grankulla IFK vägrar spela mot dem på söndag. Istället får esterna förbereda sig på att möta ÅIFK på nytt i en match som kör igång redan klockan 10 på morgonen.

– Vi var ju förberedda på att spela två matcher den här helgen, men att den andra skulle börja så tidigt var nog en överraskning. Men vi tar det som kommer. Ska vi spela då så spelar vi då, säger Lees.

Vilka känslor väckte det då att höra att GrIFK inte vill spela mot er?

– Så ser läget ut i världen i dag … det är deras beslut, säger Lees och rycker på axlarna.

GrIFK diskuterade med ÅIFK innan beslutet

För ÅIFK kom Grankullalagets beslut inte som någon som helst överraskning. Tvärtom, berättar Sjöblom.

– Både vi och Grani hade diskuterat om saken och de frågade faktiskt oss hur vi tänkte. Jag vet inte hur deras diskussioner såg ut, men vi kom överens om att vi vill spela matchen. Och den andra matchen. Den fick vi höra om i morse och alla var med på noterna, säger Sjöblom och tillägger:

– Mer än så kan jag inte kommentera.

Mikk Pinnonen i närkamp.
Bildtext Tallinns Mikk Pinnonen försöker sig på att anfall men stoppas.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Kan du ändå berätta lite om hur diskussionerna såg ut i ert lag?

– Alla hade nog hungern att spela, det märkte man nog. Det blev ganska tyst i omklädningsrummet då de frågade oss om det är någon som inte vill göra det. Alla var hungriga, framför allt då det var mot ett nytt lag. Och man märkte ju att hungern fanns där fram till slutet, säger han och ler.

"Kan bli aktuellt med disciplinära åtgärder"

Handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen följde alltså med matchen på plats i Åbo. Han var nöjd med matchen – men inte med Grankulla IFK.

– Först och främst ska tävlingsutskottet nu försöka hitta ett nytt datum för matchen. Efter det kan det bli aktuellt med disciplinära åtgärder. Vi känner inte till något som en walkover. Det handlar helt enkelt om att ett lag vägrade spela, enligt oss utan skäl, säger han och fortsätter:

– Samtidigt måste man ju förstå spelarnas synpunkt också. Och man kan ju inte tvinga någon att spela. Men det känns lite överdrivet då det varken fanns konstaterade fall eller ens spelare med symptom i HC Tallinn.

Jari Henttonen.
Bildtext Jari Henttonen.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

Nu har du ändå fått se HC Tallinn spela för första gången mot ett finskt lag – hur tycker du att de mätte sig mot finskt motstånd? Höll de sådan nivå som du hade förväntat dig?

– Ungefär. Vår liga håller bra nivå, det har säsongens matcher redan visat, svarar Henttonen diplomatiskt.

HC Tallinns Kaspar Lees skriver ändå under analysen.

– Nu ska vi vila för att orka kämpa igen i morgon. Kanske kolla lite video också. Försvaret måste vi nämligen bli bättre på. 35 mål … det är helt för mycket, säger han och skakar på huvudet.

Frågar man Peik Sjöblom ska ÅIFK också bättra på.

– Jag skulle säga att vi kan prestera bättre än så här. Efter morgondagens match så vet vi bättre vilken nivån på riktigt är, säger han.

Resultat, FM-ligan i handboll:

ÅIFK–HC Tallinn 35–34 (20–16)
Målskyttar ÅIFK: Peik Sjöblom 8, Oscar Berglund 6, Andreas Nyström 5, Niklas Manderoos 5, Isak Lehvonen 4, Eero Laine 3, Valter Georgs 2, Elias Nyman 1, Rasmus Norström 1
Tallinn: Markus Viitkar 7, Kaspar Lees 7, Mikk Pinnonen 6, Kalev Kütt 5, Marek Karu 4, Rauno Aus 3, Markus Oliver Mädo 1, Enrico Anton 1

Publik: 112

SIF – BK-46 23–24 (13–12)
SIF: Filip Churlevski 6, Gustav Svanbäck 5, Igor Trajkovski 4, Carl Weurlander 2, Edvin Voutilainen 2, Ott Varik 2, Fredrik Karlsson 2
BK-46: Sebastian Säkkinen 11, Miska Henriksson 5, Victor Westerlund 2, Oliver Nordlund 2, Jac Karlsson 2, Linus Sjöman 1, Kenneth Dahlberg 1

Pubilk: 200

Diskussion om artikeln