Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den misstänkta i knivdådet i Paris riktade attacken mot Charlie Hebdo, uppger franska medier

Från 2020
Uppdaterad 26.09.2020 20:06.
Poliser vaktar utanför Charlie Hebdos tidigare kontor i Paris 26.9
Bildtext Poliser har vaktat området utanför Charlie Hebdos tidigare kontor i Paris under lördagen.
Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON

En 18-årig man har erkänt att han knivhögg två personer med en köttyxa utanför satirtidningen Charlie Hebdos tidigare kontor, uppger poliskällor. Utöver den huvudmisstänkta har åtminstone sex personer gripits kopplade till gårdagens attack som kallas för "islamistisk terror".

Den misstänkta uppges ha tagit ansvar för sina handlingar, skriver AFP.

Enligt medieuppgifter ska den misstänkta ha velat hämnas för de satiriska teckningar på profeten Mohammed som tidningen nyligen återpublicerade. Teckningarna publicerades för ungefär tre veckor sedan i samband med att man inledde rättegången som rör attentatet mot Charlie Hebdos redaktionen i Paris år 2015.

Rättegången inleds i Charlie Hebdo-fallet. Tidningsrubrik "Allt detta på grund av detta"
Bild: AFP / Lehtikuva

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin sade på fredagen att det attacken var ett "tydligt fall av islamistisk terrorism". Frankrikes antiterroråklagare har inlett en utredning av fallet.

Enligt källor som AFP har talat med verkar det som att 18-åringen trodde att han attackerade Charlie Hebdo och att deras kontor fortfarande låg i det elfte arrondissementet, i de östra delarna av Paris centrum.

Efter attacken 2015 flyttade Charlie Hebdo och i dag verkar redaktionen på en hemlig adress.

De två personer som skadades vid knivdådet under fredagen fick allvarliga, men inte livshotade skador. Enligt medieuppgifter jobbar offren för ett tv-produktionsbolag som verkar i kvarteret. De var ute på en rökpaus då de attackerades.

Källa: AFP, Reuters, BBC