Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om EU:s återhämtningspaket samlade 50 000 underskrifter - går nu vidare till riksdagen

Från 2020
Uppdaterad 27.09.2020 00:06.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Sveriges statsminister Stefan Löfven och Finlands statsminister Sanna Marin diskuterar under EU-toppmöte.
Bildtext Sanna Marin deltog i förhandlingarna i juli.
Bild: John Thys / EPA

Ett medborgarinitiativ som kräver folkomröstning om EU:s återhämtningsfond har lyckats samla 50 000 underskrifter. Det är tillräckligt många för att ta initiativet vidare till behandling i riksdagen.

Sent på lördagskvällen nådde medborgarinitiativet "Ordna en folkomröstning om EU:s återhämtningspaket" över gränsen på 50 000 underskrifter.

Ledare för organisationen Finsk ungdom står bakom initiativet som kräver en folkomröstning om återhämtningspaketet. Man anser att de ekonomiska och samhälleliga effekterna av paketet är sådana att de förutsätter folkets godkännande.

Det var i juli som EU-länderna enades om en jättelik återhämtningsfond på 750 miljarder som ska hjälpa medlemsländerna i coronakrisen. Ur fonden beviljas 390 miljarder euro som lån och 260 miljarder euro som bidrag.

Finland betalar 6,6 miljarder euro som en del av återbetalningen av det gemensamma EU-lånet och kan ansöka om bidrag från återhämtningsfonden för 3,2 miljarder euro.

Nu går medborgarinitiativet vidare till behandling i riksdagen. Det här innebär ändå inte medborgarinitiativet godkänns.

Källa: Medborgarintiativet, STT, Yle

Diskussion om artikeln