Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dallas hålls vid liv tack vare Corey Perrys förlängningsmål – Miro Heiskanen stiger på rankinglistan

Från 2020
Dallas Stars vann den femte NHL-finalen.
Bildtext Dallas Stars vann den femte NHL-finalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tampa Bay Lightning hade vunnit tre raka finalmatcher och mycket lutade mot att det skulle bli en fjärde raka seger natten till söndagen. En seger som skulle ge klubben sin andra Stanley Cup. Men Dallas Stars knep tag i sitt halmstrå och förlängde serien.

Dallas besegrade Tampa med 3–2 efter förlängning i en måstematch med stort M. Hade Tampa vunnit hade det hela varit över, men nu är siktet inställt på Game 6 i stället.

Den ärrade veteranen Corey Perry visade vägen den här gången genom att i första perioden föra upp Dallas i ledning, och genom att i den andra förlängningsperioden avgöra till Dallas fördel, 3–2.

Det innebär att Tampa Bay Lightning får sin andra chans att vinna Stanley Cupen anno 2020 på måndag kväll lokal tid i Edmonton. För Dallas del gäller devisen "vinna eller försvinna" – precis som det gällde också i nattens drabbning.

Veteranerna avgjorde

Den 35-årige matchvinnaren Corey Perry har vunnit Stanley Cupen en gång tidigare, år 2007 i Anaheim Ducks tillsammans med bland andra Teemu Selänne.

– Vi talade om det hela dagen, vi börjar med ett mål och sedan fortsätter vi köra, sade matchvinnaren Perry på NHL:s webbplats.

Den 36-årige Joe Pavelski gjorde Dallas andra mål, hans 13:e för årets slutspel. Samtidigt steg han upp till alla tiders bästa amerikanska (inte kanadensiska) målskytt i NHL-playoffs med 61 fullträffar.

Pavelski har aldrig fått lyfta Stanley Cup-bucklan. Innan den pågående säsongen och flytten till Dallas Stars, hade han spelat hela sin NHL-karriär för San Jose Sharks som aldrig gått hela vägen. En bättre chans att vinna Stanley Cupen kanske han inte får.

– Det är roligt att vara där med killarna och vi gör vårt bästa. Rekordet får vi kolla på någon annan dag, det är trofén vi ska ha, säger Pavelski på NHL:s webbplats.

Heiskanen steg ett par pinnhål

Med sina 13 mål är Pavelski på delad första plats i slutspelets skytteliga, tillsammans med Tampas Brayden Point, som den här gången fick nöja sig med två assist. Point är tvåa i poängligan med 13+19=32, ett pinnhål bakom lagkamraten Nikita Kutjerov som har noterats för 7+26=33.

Dallasbacken Miro Heiskanen utökade sin fantastiska poängskörd med en assist till Pavelskis utjämningsmål drygt sex minuter innan slutsignalen.

På 26 matcher visar hans saldo 6+20=26 vilket lyfter honom förbi både Ray Bourque och Denis Potvin i alla tiders rankinglista över backars poängrekord i ett slutspel: nu är Heiskanen alla tiders fyra på listan!

Heiskanen spelade över 37 minuter i matchen, men backkollegan Esa Lindell var ännu värre med sina drygt 38 minuter. Joel Kiviranta noterades för över 18 minuter speltid. Anfallskollegan Roope Hintz kunde inte spela på grund av en skada som han ådrog sig i den förra matchen.

Poängrekord av backar i ett slutspel:
1. Paul Coffey, 1984–1985, 12+25=37
2. Brian Leetch, 1993–1994, 11+23=34
3. Al MacInnis, 1988–1989, 7+24=31
4. Miro Heiskanen, 2019–2020, 6+20=26

Tampa–Dallas 2–3 efter förlängning
DAL Miro Heiskanen 0+1, +/- 0, 37.03
DAL Esa Lindell 0+0, +/- 0, 38.13
DAL Joel Kiviranta 0+0, + 1, 18.39

Tampa Bay Lightning leder med 3–2 i matcher. Fyra segrar krävs för att vinna Stanley Cupen.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.