Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: Högintressant kamp på den korta damdistansen i FM i terräng

Från 2020
Uppdaterad 27.09.2020 12:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Comeback-FM i slutet av september. Kära höstliga återseenden. Delvis till och med oväntade. På damernas kortare distans. FM i terräng i Kurikka blir framförallt annorlunda. I en annorlunda tid.

Få hade trott att den korta damdistansen på 4 km i terräng-FM i september skulle komma att bli något av en alla tiders drabbning. Ja, åtminstone inte i våras då terräng-FM sköts upp till hösten.

Upplägget inför den korta distansen var att en ytterst namnstark trio bestående av Sandra Eriksson, Annemari Kiekara och Sara Kuivisto gör upp om segern. Men efter att Kiekara drogs med trilskande baklår i den inledande långa (10 km) distansen är det bara två kvar av den ursprungliga trion.

Kiekara ska löpa VM i landsvägslöpning i polska Gdynia i mitten av oktober och ville inte riskera att förvärra baklårsskadan. Därav blir det inget efterlängtat möte mellan Kiekara, Eriksson och Kuivisto.

Kiekaras frånvaro innebär att det nu är två tunga namn som inte är med och kämpar om FM-medaljerna i Juha Mietos legendariska hemort Kurikka: Camilla Richardsson, som just blivit opererad, är ju inte heller med.

Tunga namn på startlinjen

Sandra Erikssons deltagande gör många vänner av friidrott väldigt glada. Det tror jag att hon vet när hon, nervös jo, som alla andra, ställer sig på startlinjen på eftermiddagen.

Sandra Eriksson springer i Åbo sommaren 2016.
Bildtext Sandra Eriksson gör comeback i terräng-FM.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Hennes löpstyrka är kanske inte på samma plan som den var när hon var som friskast och framgångsrikast, men hennes fysik torde vara på en mycket vältränad nivå just nu.

Annemari Kiekara skulle göra en comeback, men den kom dess värre av sig. En Kiekara i form hade garanterat varit en segeraspirant på alla sträckor.

Annemari Kiekara ja Charlotte Fougberg 10 000 metrin juoksussa Ruotsi-ottelussa Tampereella.
Bildtext Annemari Kiekara är Europamästare i terräng – från 1995.
Bild: Miikka Varila / Yle

Även om det gått ett antal år sedan toppåren måste man komma ihåg att Kiekara faktiskt har EM-guld, VM-brons (!) och junior-VM-guld i terränglöpning.

Fortsätter Kuivistos fina form?

Så har vi Sara Kuivisto, som är utmanare och som väldigt gärna utmanar. Ett slags terräng-comeback gäller för henne. Senast hon var med, för tre år sedan, var sträckan 6 km och hon kom femma efter ett grymt sista varv.

Nu är hon på en helt annan nivå som idrottare. Hon är en av de få som i år besegrat världsettan Hedda Hynne på 800 m.

Backar är inte alls obekanta för Sara Kuivisto. Hon gör mycket av sin träning i naturen. På stadigt underlag däremot är hon naturligtvis numera närmare sin egen löpning. Som junior var hon däremot egentligen bäst i terräng.

Sara Kuivisto i Doha.
Bildtext Sara Kuivistos paradsträcka är 800 meter.

Banan i Kurikka är fin. Den är vacker, men det har kanske inte så stor betydelse då man tävlar. Höjdskillnaden är, trots allt, normala 10 meter, och någon riktigt klar banlöparfördel kommer nog inte att gälla. Variation finns. Också när det gäller underlag.

Blomqvist äntligen tillbaka i spåret

Nathalie Blomqvist hör givetvis till comeback-sällskapet på den kvinnliga sidan. Hallsäsongens finländska dammästare på såväl 8 00 som 1 500 meter är äntligen igen med. I sin egen åldersklass, damer 19 år, som storfavorit.

Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvist är äntligen i form.
Bild: SUL/ Anssi Mäkinen

Blomqvists sommar har handlat om ersättande träning. Cykling, simning etc. En annorlunda vår och sommar blev ännu mer annorlunda, men nu har hon gjort normal träning i två månader.

Herrarna löper, precis som damerna, två olika grenar, 10 km och 4 km. Topi Raitanen har valt att vårda sin lårskada och är inte med. Jaakko Piesanen och Frédéric Tranchand är favoriter på 10 km. Den korta distansen har plats för skrällar.

Bland pojkjuniorerna blir det fascinerande att se hur högt bröderna Remi och Kevin Lindholm når i H22, nu när de är med. I samma klass dessutom. I friidrott tävlar de fortfarande för Lovisa Tor, i skidåkning för Minken. Nästan allt är möjligt.

Intressanta SFI-namn finns naturligtvis i olika klasser. En som i Kurikka blir speciellt intressant är Leonard Markén i H17. Oravaisidrottaren är finländsk mästare i år på 3 000 meter i sin klass. Och han har starka kompisar med från sin skola, idrottsgymnasiet i Vörå.

Sändningen från FM-tävlingarna i Kurikka, som delvis är ett sammandrag av loppen i de olika tävlingsklasserna, börjar i TV2 kl. 15.30. Referent är Leif Lampenius.

På Arenan kan man följa en stream från hela söndagens tävlingspass med början kl. 10.55. Här kan man se alla lopp från start till mål och även alla intervjuer som görs, både på finska och svenska. Streamen har inte referat, varken svenskt eller finskt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Texten ändrad klockan 12 i och med Annemari Kiekaras skada och frånvaro från den korta distansen.

Diskussion om artikeln