Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweizarna röstade för fortsatt fri rörlighet med EU - pappor får två veckors föräldraledighet

Från 2020
Uppdaterad 27.09.2020 22:12.
En person går förbi en valreklamskylt där det står "Zu viel ist zu viel, ja zur begrenzungs-initiative"
Bildtext SVP:s valreklam i Bern i september.
Bild: AFP / Lehtikuva

En överväldigande majoritet, nästan 62 procent, av schweizarna har röstat för att behålla avtalet med EU om fri rörlighet.

Initiativet om att skrota avtalet kom från det högerpopulistiska partiet SVP och gick ut på att begränsa immigrationen från EU-området och på att Schweiz borde bryta avtalet med EU om fri rörlighet.

SVP är landets största parti, men när det gäller frågan att begränsa EU-migrationen har partiet blivit ensamt.

Landets övriga partier, regeringen, näringslivet och fackorganisationerna motsätter sig att man äventyrar relationen till landets viktigaste handelspartner.

Frågan handlar nämligen inte bara om migration. Om förslaget om att begränsa den fria rörligheten godkänns skulle den så kallade giljotinklausulen frysa en lång rad andra avtal mellan Schweiz och EU, bland annat handelsavtal.

I en liknande omröstning 2014 röstade en knapp majoritet av väljarna för att begränsa rätten för medborgare från EU-länder att bo och arbeta i Schweiz.

Parlamentarikerna vägrade då att helt och hållet följa resultatet i folkomröstningen av rädsla för att det schweiziska samhället och företagen skulle drabbas hårt av begränsningarna.

Det blir nya stridsflygplan

Med en knapp marginal, 50,1 procent, röstade schweizarna för att satsa sex miljarder franc (kring 5,6 miljarder euro) på att skaffa 30-40 nya jaktplan. Vilken plantypen ska vara nämns däremot inte.

I jaktplansfrågan finns mycket som är bekant för finländare. De plan som nu ska ersättas är de samma F/A-18 Hornet-planen som Finlands flygvapen har, och beslutet om vilken plantyp som ska anskaffas ska fattas nästa år, det vill säga samtidigt som Finland ska fatta motsvarande beslut.

Också de fyra jaktplan som nu övervägs är de samma som i Finland. De finska beslutsfattarna har också ett femte alternativ, Saab Gripen E, men i Schweiz gallrades den här bort efter att den svenska tillverkaren inte hann leverera ett plan till provflygningarna sommaren 2019.

Bakom omröstningen fanns medborgarrörelsen Ett Schweiz utan armé, GSOA. Förslaget har fått stöd bland annat av landets socialdemokrater och de gröna.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades av det schweiziska rundradiobolaget för en vecka sedan ansåg 58 procent av schweizarna att landet också i fortsättningen ska ha ett flygvapen.

Stöd för två veckors betald föräldraledighet för pappor

Mer än 60 procent av väljarna har röstat ja till att införa en två veckor lång betald föräldraledighet för pappor.

En fjorton veckor lång moderskapsledighet godkändes i Schweiz år 2005, men hittills har pappor inte fått någon betalt ledighet.

Ett förslag om en två veckor lång pappaledighet godkändes i parlamentet för ett år sedan.

SVP-partiet motsatte sig förslaget och lyckades samla tillräckligt med underskrifter för att arrangera en folkomröstning i frågan.

Enligt opinionsmätningar inför valet var 60 procent av schweizarna för förslaget.

Valdeltagandet i söndagens folkomröstningar i Schweiz var ovanligt högt - 59 procent. I vanliga fall brukar man inte komma över 50 procent.

Källor: STT, AFP, AP, Reuters

Artikeln har uppdaterats. Både rubriken och texten har uppdaterades med prognoser för hur det kommer att gå i omröstningarna. Artikeln uppdaterades med de slutliga prognoserna klockan 22.

Diskussion om artikeln