Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Terräng-FM bjöd på flera SFI-guld – Sandra Eriksson knep brons i sin efterlängtade comeback: "Det blev tvärstopp"

Från 2020
Uppdaterad 27.09.2020 18:52.
Sandra Eriksson grimaserar efter målgång.
Bildtext Sandra Eriksson var slutkörd efter sin lyckade comeback i Kurikka.
Bild: Lehtikuva

Sandra Eriksson är äntligen tillbaka på tävlingsbanorna. Och det blev medalj direkt, då Falkenlöparen knep brons på terräng-FM i Kurikka. På juniorsidan blev det flera SFI-guld.

Det var IK Falkens Nathalie Blomqvist som öppnade SFI-guldfesten i Kurikka.

Blomqvist var storfavorit i 19-årsklassen och tog sitt andra raka FM-guld i terränglöpning i åldersklassen i fråga. Guldet kom dessutom i överlägsen stil.

Blomqvist avklarade fyrakilometersbanan på tiden 13.30. Tvåan Lotta-Maria Maine var 52 sekunder efter.

– Det var jättekul att få tävla, utbrister Blomqvist för Yle Sporten.

Nathalie Blomqvist löper i mål.
Bildtext Nathalie Blomqvist (arkivbild).
Bild: Bubi Asplund / Yle

Falkenlöparen har nyligen återvänt från en nästan sju månader lång skadepaus. Dagens lopp var hennes andra sedan comebacken.

– Visst har det betydelse att man hann tävla denna säsong, särskilt för det mentala är det bra att ha fått vara med och se hur träningen fungerat.

– Nog har det funnits jobbiga perioder, men det positiva var att det här kanske var rätt säsong för skadan, jag har inte missat några större tävlingar.

Har du lärt dig något nytt om dig själv under pausen?

– Bra fråga. Jag insåg åtminstone att det är löpning jag vill hålla på med, inte cykling eller simning…

Vöråsuccé i H17

I 17-årsklassen blev det en dubbelseger för IF VOM. Vörålöparna, och skolkamraterna, Leonard Markén och Aaron Häggman tog hand om de två ädlaste valörerna.

Häggman drog loppet inledningsvis, men Markén löpte till slut till en klar seger. Guldmedaljören Markén var helt utpumpad efteråt.

– Jag är så lycklig så att jag måste spy, konstaterar Markén.

– Jag hoppades på att Aaron skulle dra. Han är stark och springer hårt hela vägen. Jag fick inte riktigt till spurten i dag. Det räckte till, men jag hade hoppats på mer.

Tvåan Häggman var minst lika trött.

– Jag har nog inte tagit ut mig så där mycket på länge. Jag vet inte varifrån jag fick krafter för spurten den sista halvkilometern, det var en sjuk tävling.

Direkt efter Vöråkillarnas succé var det Heidi Kuuttinens tur att glänsa. Närpes Krafts skidskytt vann i D22, med fem sekunders marginal till tvåan Sara-Elise Ruokonen.

Heidi Kuuttinen blir intervjuad i skogen.
Bildtext Heidi Kuuttinen.
Bild: Yle

Kuuttinen har tidigare knipit både silver och brons i terräng-FM, men guldet saknades.

– Äntligen kom det, jag har verkligen väntat på det. Nu känns det väldigt bra, det är mitt sista juniorår och man kan inte få en bättre avslutning än det här på juniortiden, säger Närpeslöperskan.

Nu är det dags att blicka mot skidskyttesäsongen.

– För mig var det viktigt att få en löptävling efter mycket skadeproblem. Jag har inte kunnat tävla på grund av det, så första segern för mig var att kunna springa smärtfritt.

Otålig Eriksson trea

I vuxenklasserna tog Turun Toverits Frederic Tranchand silver på herrarnas tio kilometer, åtta sekunder efter vinnaren Antti Ihamäki, medan Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius var trea på dammilen, där Johanna Peiponen segrade.

En av dagens på förhand intressantaste tävlingar var damernas fyra kilometer. Efter en tävlingspaus på två år var nämligen IK Falkens Sandra Eriksson tillbaka på startlinjen.

På startlistan fanns även namn som Sara Kuivisto och Annemari Kiekara, men den sistnämnda tvingades lämna ett sent återbud.

Akilleslöparen Kuivisto var i en klass för sig och vann klart. Eriksson låg tvåa, men kroknade på upploppet och fick se sig passerad av Kaisa Tyni.

– Jag var inte så nervös inför loppet, i stället var jag ganska otålig. Jag har väntat jättemycket på att få tävla, avslöjar 31-årige Eriksson.

Sara Kuivisto springer på bana.
Bildtext Sara Kuivisto vann damernas fyra kilometer.
Bild: Lehtikuva

– Det var ungefär som jag väntade mig. Jag har haft väldigt kort tid på att förbereda mig, så det här var en chansning för att se hur långt det räcker.

Eriksson blev knappt 20 sekunder efter vinnaren Kuivisto.

– Det kändes väldigt bra väldigt länge, men sedan blev det tvärstopp, eftersom jag inte har grunden som jag skulle ha behövt.

– Just nu njuter jag inte så mycket, men snart gör jag det kanske igen, skrattar Eriksson.

Alla resultat hittas här.

Programmet är inte längre tillgängligt