Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Få chanser för demokraterna att fälla domarkandidaten Amy Coney Barrett - Biden vill att folket får rösta först

Från 2020
Uppdaterad 28.09.2020 09:45.
Gruppbild på domarna i USA:s högsta domstol 2018.
Bildtext Här är Ruth Bader Ginsburg ännu med på Högsta domstolens gruppfoto. Trumps nykomling Brett Kavanaugh strax bakom.
Bild: JIM LO SCALZO

Utnämningen av Amy Coney Barrett till Högsta domstolen väcker starka reaktioner i USA. Republikanerna på Trumps valmöten applåderar vilt. Demokraterna funderar på hur starkt de ska kritisera den blivande domaren i senatsförhören.

När Trump kungjorde sitt val i Vita husets rosenträdgård berömde han Coney Barrett. Hon sades vara en kvinna med oöverträffade framgångar, ett enormt intellekt, primus i sin klass. Dessutom med en "osviklig lojalitet mot konstitutionen".

De amerikanska demokraterna har ett stort dilemma med president Trumps senaste utnämning. Det finns inte många chanser att fälla henne. Hur hårt ska man då attackera henne i senatsutskottets förhör.

Utfrågningen i senaten väntas inledas den 13 oktober. Det är senatens justitieutskott som sköter utfrågningen. Den är offentlig och tv-sänd. Därefter kan senaten, med republikansk majoritet, rösta.

President Trump och republikanerna hoppas på en snabb behandling så att domaren är utnämnd på valdagen den 3 november.

Sista chansen i januari

Så snabbt brukar det inte gå. Det är en invecklad process och alla inser allvaret i valet.

Högsta domstolen kan till och med tvingas rycka in för att avgöra presidentvalet om det blir mycket jämnt och många oklara röster.

President Trump har antytt att förhandsröstningen via posten är ett enda stort demokratiskt valfusk. Han accepterar inte nödvändigtvis ett valresultat som tar ifrån honom presidentämbetet.

Presidentvalet avbryter inte utnämningsprocessen av högstarättsdomaren, inte ens vid förlust för republikanerna. Både senaten och presidenten sitter till mitten av januari.

Trump och Coney Barrett 26.9 framför stor amerikansk flagga
Bildtext Amy Coney Barrett anser domare ska följa lagen, inte vara politiker.
Bild: AFP / Lehtikuva

48-åriga Amy Coney Barrett hinner få sin livstidstjänst. Det ger möjlighet till många år av inflytande med konservativ majoritet i Högsta domstolen, befarar kritikerna.

Installationen av USA:s president för den nya fyraårsperioden sker den 20 januari 2021.

Juridik och religion hårdgranskas

Utfrågningen i senaten gäller framförallt religion och juridik för demokraternas del. De granskar alla domar hon har varit med och avgett. Man lusläser allt hon har skrivit och sagt om politiska och juridiska frågor, och hon har en omfattande akademisk
textproduktion.

Speciellt granskas hennes katolska bakgrund och religiösa övertygelse - och om den kan stå över juridiska argument i kinkiga rättsfall.

Vid utnämningen i Vita huset sa Amy Coney Barrett visserligen att domare ska följa lagen. Det tänker hon göra detaljerat och bokstavstroget, det är hennes juridiska filosofi.

Domare ska inte bedriva politik sa hon, men har tidigare sagt att också kyrkans budskap ska ha betydelse i moraliska frågor.

Republikanerna kommer förmodligen att ställa insmickrande frågor om hennes sju barn, familj och karriär, och de strålande betygen.

Inga sexanklagelser som i fallet Kavanaugh

Amy Coney Barett är inte Brett Kavanaugh. Här finns inte samma slags lik i garderoben.

Brett Kavanaugh tvingades i senatsutskottets förhör svara på detaljerade frågor om alkoholkonsumtion och anklagelser om sexuella trakasserier.

Också den gången fick demokraterna kritik för alltför närgångna och kritiska frågor av domarkandidaten.

Då fanns Christina Blasey Ford på plats och berättade detaljerat om ett våldtäktsförsök från studietiden. Andra anklagelser i samma riktning framkom också.

Några dagar efter den sista utfrågningen röstade senaten och majoriteten valde Brett Kavanaugh.

Donald Trump oskarp, med Joe Biden i en tv-ruta bakom honom, ombord på sitt flygplan.
Bildtext Ibland visar också Fox news bilder av den andra kandidaten, som här ombord på Air Force One
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden: "Låt folket rösta"

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har upprepat Ruth Bader Ginsburgs sista önskan, att inte bli ersatt före presidentvalet. Det brydde sig president Trump inte om.

I ett tal på söndag eftermiddag lokal tid påminde Biden också om den kappvändning som republikanerna har gjort. Nu anser de att man kan utse en domare en månad före valet. Det har aldrig tidigare gjorts.

När demokraterna ville fylla en tom stol i Högsta domstolen ett halvår före presidentvalet 2016 stoppades det av republikanerna. Motiveringen var att presidentvalet var för nära.

Enligt Biden bör senaten nu inte rösta om domarutnämningen. Låt folket först rösta den 3 november, sa Biden.

- Om folket väljer Donald Trump kan senaten fråga ut och utse domarkandidaten i november, sa Joe Biden på söndag.

Men om Biden vinner hoppas han att Trumps förslag dras tillbaka. Då ska Bidens domarförslag gå till senaten och få en ärlig chans i utfrågningen.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020
Om hur det kan gå på valnatten och vilken roll domarutnämningen kan få för hur det går i valet

Diskussion om artikeln