Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-domare bromsade förbudet mot nedladdning av Tiktok – i sista minuten

Från 2020
Tiktok-logon och den amerikanska flaggan.
Bildtext Domaren fattade beslutet bara några timmar innan nedladdningsförbudet i USA hade trätt i kraft.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Washington har en federal domare stoppat Trump-administrationens förbud mot nedladdning av videoappen Tiktok i USA. Nedladdningsförbudet hade annars trätt i kraft på måndagen. Det "tillfälliga föreläggandet" från domaren ger tid för förhandlingar.

Domaren Carl Nichols fattade sitt beslut om föreläggandet bara några timmar innan förbudet mot att ladda ner den kinesiskt ägda videoappen hade trätt i kraft i USA.

Enligt president Donald Trump och hans administration utgör Tiktok en risk för den nationella säkerheten. Enligt dem samlar Tiktok in uppgifter om användarna och kan spionera på amerikaner för det kinesiska kommunistpartiets räkning.

Kina, i sin tur, anser att Trump-administrationen bedriver en politisk häxjakt mot Kina.

Trump-administrationen ville alltså förbjuda nedladdning av Tiktok i USA från och med i dag, måndag. Användning av appen ska inte tillåtas efter den 12 november.

Domaren Nichols stoppade inte det senare förbudet, det om amerikansk användning av Tiktok.

Det pågår förhandlingar mellan Tiktoks kinesiska ägare Bytedance och amerikanska företag om sådana ägarförhållanden som kunde ge Tiktok en framtid på den amerikanska marknaden.

Trump har - mycket preliminärt - gett grönt ljus för en uppgörelse mellan Bytedance och den amerikanska mjukvarujätten Oracle och detaljhandelsjätten Walmart.

Tiktok skulle enligt de planerna bli ett separat bolag på den amerikanska marknaden, delägt av Oracle och Walmart, så att Oracle skulle kontrollera den amerikanska användardatan.

Det råder fortfarande oenighet mellan parterna om ägarförhållandena och mycket annat av det mer finstilta i överenskommelsen. Nichols beslut ger nu Tiktok uppskov och litet tid för fortsatta förhandlingar.

Källor: AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln